Dostupni linkovi

FIFA i UEFA suspendovali Nogometni savez BiH


Sjednica Skupštine Nogometnog saveza, 29. marta 2011
Sjednica Skupštine Nogometnog saveza, 29. marta 2011
U Nogometni savez Bosne i Hercegovine stigla je obavijest, potpisana od generalnih sekretara svjetske i evropske nogometne asocijacije, a po kojoj se saopštava kako od 1. aprila stupa na snagu ranije donesena odluka o suspenziji bh. nogometa iz ovih organizacija.

Klubovi i reprezentacija neće „do daljnjega moći igrati u međunarodnoj konkurenciji, a sportski funkcioneri isključuju se iz svih organa i projekata koje organizuju FIFA i UEFA.

Delegati Nogometnog saveza BiH-a nisu, naime, do 31. marta donijeli novi statut koji bi bio uskladnja sa sportskim standardima, a ne sa političkom strukturom u državi. Bosna i Hercegovina je 12. zemlja koja je doživjela ovakvu vrstu suspenzije, a trenutno je u istoj poziciji još samo Brunei.

Bosankohercegovačkom fudbalu, unatoč očekivanjima, od prvog aprilskog dana, od petka ujutro nije do šale.

Najviši zvaničnici evropske i svjetske kuće fudbala i zvanično su potvrdili kako je od petka punovažna njihova ranija odluka, a prema kojoj se ovaj savez do daljnjega suspenduje, što bi reklo kako ovdašnjim klubovima i reprezentaciji nema izlaska na međunarodnu scenu, a fudbalskim radnicima postaju nedostupna mjesta gdje se o ovom sportu zvanično razgovara i odlučuje.
x

Navijači protestovali ispred zgrade gdje je zasjedala Skupština Nogometnog saveza BiH, 29. mart 2011
Potvrdu o totalnoj izolaciji dodatno zakiva još jedna odluka o kojoj Bakir Tiro, glavni urednik multimedijalnog projekta Sport centar, kaže:

„Kao, kako se ono kaže, biber po pilavu je odluka i da Nogometni/fudbalski savez BiH ne može ni kontaktirati ni sa jednom nacionalnom asocijacijom UEFA, odnosno FIFA. Dakle, svi oni koji bi i kontaktirali s nama, pa i ovi susjedi koji nam žele pomoći, sada to više ne smiju činiti jer će odmah i oni biti sankcionisani.“


Teški dani


Ovakve odluke UEFA i FIFA su donijele zbog činjenice da u organima Fudbalskog saveza nisu prihvatili njihov zahtijev da se iz sporta istisne politika, preciznije da se Savez konstituiše prema sportskim, a ne političkim kriterijima.

Na posljednjem zasjedanju Skupštine Saveza, delegati iz Republike Srpske i većina onih iz kantonalnih saveza sa hrvatskom većinom odbili su prijedlog statuta po kome bi se, umjesto dosadašnjih tri, što je preslikano iz političke arhitekture države, ubuduće birao jedan predsjednik.

Isto tako, protivili su se i promjenama u definisanju kvalifikovane većine, kad je sistem odlučivanja u pitanju. Umjesto doprinosa efikasnosti donošenja odluka, oponenti se boje novog prostora za majorizaciju. Nacionalnu, prije svega.

(Fotogalerija: Kvalifikaciona utakmica za Europsko prvenstvo 2012 - BiH - Rumunija (2:1), 26. mart 2011.

x
Kako god, izgleda kako su pred ovdašnjim fudbalom, teški dani.

„Mislim da ovim kažnjavanjem Fudbalski savez BiH i fudbal uopšte gubi na svim nivoima. A kažnjavanjem klubova i kažnjavanjem same reprezenatcije gubi ugled, gubi pozicije, i u najgorem slučaju gubi finansijsku potporu koju su imali klubovi i koju je imala fudbalska federacija BiH“
, kaže Mirsad Fazlagić, kapiten bivše jugoslovenske reprezentacije kada je ’68. u Rimu bila srebrena, i prvi bh. selektor.

Što se roka trajanja suspenzije tiče, za sada je to “do daljnjega”. Rok je posve neodređen, mada ranija iskustva govore kako su, u većini slučajeva, suspenzije bile brzo ukinute. Bakir Tiro kaže kako je to ponegdje bilo već za osam dana, ali trebalo bi da opominje primjer Bruneanskog saveza, koji je trenutno jedini uz BiH-a pod suspenzijom.

„Brunei od 2008. godine ne žele promijeniti svoj statut koji je također obojen politikom. FIFA insistira na tome, međutim, oni se nisu obazirali, tako da su suspendovani najduži period u cijeloj istoriji”
, navodi Tiro.

Korak naprijed


Ovaj primjer, zapravo, sugeriše kako međunarodne asocijacije nemaju milosti i kako su nacionalni savezi uvijek izvlačili deblji kraj. Unatoč složenosti ovdašnjeg političkog sistema, smatra Predrag Pašić, bivši jugoslovenski reprezentativac i napadač „Sarajeva“ i „Štutgarta“, UEFA i FIFA neće mijenjati vlastite principe.

„Nacionalne asocijacije su formirane svugdje u svijetu po sportskim principima, a ne po političkim principima. Svaka ideja i
“Oni će ovdje uvesti prinudnu upravu. Svi se trebamo nadati da će to biti tako brzo da bi naša reprezentacija već u junu mogla nastaviti igrati kvalifikacije", kaže Bakir Tiro.
svako rješenje koje se bazira na političkom je pogubno za sport“
, kaže Pašić.

Ipak, naši sagovornici računaju kako bi, ukoliko ne bude dodatnih opstrukcija, najnovija dešavanja mogla biti novi korak naprijed za bosanskohercegovački fudbal, jer bi sa starom nomenklaturom agonija bila nastavljena do besmisla.

“Oni će ovdje uvesti prinudnu upravu. Doći sa svojim ljudima i, uz neka naša sportska imena, provešće tu prinudnu upravu. Svi se trebamo nadati da će to biti tako brzo da bi naša reprezentacija već u junu mogla nastaviti igrati kvalifikacije, odnosno kako bismo mogli prijaviti klubove za evropska klupska takmičenja”
, kaže Bakir Tiro.

Šok terapija FIFE i UEFE sugeriše kako bi ovaj sport konačno mogao biti vraćen sportistima i sportskim radnicima, a ne ostao plijen političkih poslušnika koji su spremni slušati jedino naloge vlastitih nacionalnih vođa.

„Ako dođu ljudi iz sporta, neopterećeni bilo kojim drugim stvarima, opterećeni samo strankom sporta i fudbala, mislim da će oni ubrzo moći da smognu snage i da povedu u pravome pravcu Savez BiH“
, zaključuje veliki as Mirsad Fazlagić.

Ako dođu. Ili, možda, ako na vrijeme - dođu.
XS
SM
MD
LG