Dostupni linkovi

Svetsko prvenstvo u senci kršenja ljudskih prava


Ruski predsednik Vladimir Putin u društvu predsednika FIFA-e Đanija Infantinija (lijevo) i guverner regije Krasnodar Venjamin Kondratijev (desno)
Ruski predsednik Vladimir Putin u društvu predsednika FIFA-e Đanija Infantinija (lijevo) i guverner regije Krasnodar Venjamin Kondratijev (desno)

Svetsko prvenstvo u fudbalu čiji je domaćin u junu i julu Rusija održaće se usred "najgore krize u oblasti ljudskih prava u Rusiji od sovjetskog doba", saopštio je Human Rights Watch, globalna organizacija za zaštitu ljudskih prava, piše Radio Slobodna Evropa.

U izveštaju objavljenom 15. maja pod naslovom "Rusija: FIFA Svetsko prvenstvo 2018 - Vodič za ljudska prava za novinare", ta organizacija sa sedištem u Njujorku kaže da FIFA treba da iskoristi svoj uticaj i da kod ruskih vlasti pokrene pitanja kao što su zloupotreba radnih prava, ograničenja osnovnih sloboda i aktuelni sukob aktivista za ljudska prava.

U izveštaju se navodi da će se jednomesečni turnir odvijati dok je u pozadini "okrutno i pogoršano okruženje za ljudska prava".

Izveštaj nabraja pitanja koja se odnose na pripreme Rusije i održavanje Svetskog prvenstva 2018. godini, a dotiče se i širih pitanja ljudskih prava u Rusiji.

U njemu se navodi rutinska upotreba restriktivnog zakonodavstva u cilju smanjenja slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja, i pominje se strogo kažnjavanje kroz primenu represivnog zakonodavstva i jačanje cenzure na Internetu.

Ovaj izveštaj objavljuje i nova pravila o ljudskim pravima koje je usvojila FIFA, rukovodeće telo svetskog fudbala, kao i njihovu ulogu u efikasnijem suočavanju sa ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u Rusiji.

"Globalni sportski događaji kao što je Svetsko prvenstvo izazivaju masovnu medijsku pažnju," rekao je Hju Vilijamsson (Hugh Williamson​), direktor Human Rights Watcha za Evropu i Centralnu Aziju. "Nadamo se da će ovaj vodič pomoći novinarima da van fudbalskog terena sagledaju šire probleme u Rusiji."

Dokument kritikuje Rusiju zbog pružanja podrške sirijskoj vladi uprkos dokazima da su njene snage počinile zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Takođe primećuje se da je Haju Sepeltu, veteranu nemačkog sportskog novinarstva, zabranjeno da prisustvuje Svetskom prvenstvu u Rusiji nakon što je detaljno izveštavao o skandalu u vezi sa dopingom u sportu u Rusiji.

U dokumentu se takođe pominje zloupotreba radnika na gradilištima na stadionima na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva. Te zloupotrebe su uključivale nebezbedne radne uslove, odložene plate, pa čak i smrtne slučajeve.

U izveštaju se navodi i da je FIFA potvrdila da je Grozni, glavni grad Čečenije, domaćin egipatskoj reprezentaciji, iako je reč o regiji sa najvećim stepenom represije u Rusiji.

Dodaje se da je čečenski lider Ramzan Kadirov "pretio i klevetao borce za ljudska prava, odnosno da ih je javno nazvao izdajnicima i doušnicima".

U izveštaju se takođe navodi da je Ojub Titijev, šef čečenskog ogranka ruske organizacije za prava "Memorijal" u pritvoru" zbog optužbi za lažno posedovanje marihuane".

HRW preporučuje da FIFA preduzme čvrste korake za rešavanje i ublažavanje zabrinutosti koje su navedene u izveštaju.

"FIFA bi trebalo da traži od Rusije da ukine zakon o 'gej propagandi', koji krši zahteve FIFA-e o nediskriminaciji. FIFA takođe treba da pozove Rusiju da okonča ograničenja na demonstracijama u gradovima Svetskog kupa pre, za vreme i nakon turnira," rekao je HRW u svom izveštaju.

XS
SM
MD
LG