Dostupni linkovi

FIFA oduzela Indoneziji organizaciju Mundijala za fudbalere do 20 godina


Za sada nije poznato ko će biti domaćin turnira 24 reprezentacija.
Za sada nije poznato ko će biti domaćin turnira 24 reprezentacija.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) oduzela je u srijedu Indoneziji organizaciju Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina u sred političkih previranja u vezi sa učešćem selekcije Izraela na turniru.

Ne navodeći detalje, FIFA je navela da je "zbog trenutnih okolnosti" oduzela turnir Indoneziji, koji bi trebalo da počne 20. maja.

Odluka je donesena nakon sastanka u Dohi između predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i predsjednika Fudbalskog saveza Indonezije, Ericka Thohira.

Izrael se prvi put u historiji plasirao na Svjetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina, plasmanom u finale Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina.

Učešće Izraela na žrijebu izazvalo je političko protivljenje na Baliju, zbog čega je žrijeb odložen.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država, nema formalne diplomatske veze sa Izraelom i javno podržava Palestinu.

Za sada nije poznato ko će biti domaćin turnira 24 reprezentacija, a Argentina, koja se nije plasirala na takmičenje, zainteresovana je da ga organizuje.

"Novi domaćin bit će određen što prije, a termini turnira će za sada ostati nepromijenjeni", navela je FIFA-a.

FIFA-a bi mogla dodatno da kazni Fudbalski savez Indonezije, odnosno da suspenduje reprezentaciju iz azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Izrael igra u Evropi kao član Evropske fudbalske unije (UEFA) nakon što je 70-ih godina prošlog vijeka napustio Azijsku fudbalsku konfederaciju iz političkih i bezbjednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG