Dostupni linkovi

Fiat punto uz popust za građane iz RS


Građani Republike Srpske od ponedeljka će uz značajan popust moći da kupe kragujevačke automobile “fiat punto“ i traktore beogradskog IMT-a. To im je omogućeno Sporazumom o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije, koji su u Beogradu potpisali Jasna Brkić, potpredsednica Vlade RS, i Mlađan Dinkić, srpski ministar ekonomije.

Za kupce iz Republike Srpske, prema ovom sporazumu, “fiat punto“ prodaje se po istim uslovima kao u Srbiji, sa popustom od 1.000 evra po principu “staro za novo“, i ima subvencionisanu cenu od 5.999 evra. Mlađan Dinkić, ministar ekonomije Srbije, rekao je da su građanima Republike Srpske za kupovinu “punta“ omogućeni i povoljni krediti:

"Već je napravljen dogovor sa Komercijalnom bankom, tako da će rata za “punto“ biti 84 evra mesečno, ukoliko se neko odluči da za program zemene “staro za novo“ i da kupi osnovni model."


Ovaj sporazum predviđa i prodaju 2.000 traktora srpskih proizvođača IMT-a, IMR-a i Metaloprerade kupcima u Republici Srpskoj sa popustom od 2.000 evra. Isporuka će početi već za petnaestak dana, a troškove subvencije po pola će snositi vlade RS i Srbije, rekao je Dinkić i naveo i druge povoljnosti koje omogućava novi sporazum:

"Vlada Srbije će iz svog budžeta subvencionisati kredite za kupovinu nameštaja koji se proizvodi u Republici Srpskoj, kao i za turističke aranžmane za destinacije u Republici Srpskoj."

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, rekao je da je skoro identičan sporazum Srbija ponudila i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine:

"I ostali deo Bosne i Hercegovine je dobrodošao u ovakav okvir saradnje, i nadam se da će sa te strane biti pozitivan odgovor. Saradnja jedino ima šansu, sve drugo apsolutno je iza nas."


Mirko Cvetković
, srpski premijer, zaključio je da će sporazum imati pozitivne efekte na privrede Republike Srpske i Srbije:

"Pokazuje da se protiv ekonomske krize moramo boriti proširenjem tržišta, a ne stvaranjem barijera."


Kamate na subvencionisane kredite za kupovinu automobila “fiat punto“ i traktore srpskih proizvođača za građane Republike Srpske iznosiće 4,5 odsto.
XS
SM
MD
LG