Dostupni linkovi

Kragujevčani nezadovoljni ponuđenom cenom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Vlasnici zemljišta u Korman polju koje treba da bude pretvoreno u bescarinsku industrijsku zonu ne žele da svoje njive prodaju po ponuđenoj ceni od 350 evra za ar jer smatraju da je realna cena desetostruko veća.

Oni su najavili da će svim legalnim sredstvima braniti svoje posede od eksproprijacije uprkos odluci Vlade Srbije koja je proglasila javni interes za zemljište na toj lokaciji.

Ugovorom između Vlade Srbije i italijanskog Fiata predviđeno je da Korman polje postane bescarinska industrijska zona u kojoj će biti locirani proizvodni pogoni Fiatovih snabdevača auto komponentama.

Vlasnici zemljišta u Korman polju, na kome treba da budu izgrađene proizvodne hale najvećih Fiatovih kooperanata, ne žele da svoje njive prodaju po ponuđenoj ceni od 350 evra za ar bez obzira na opšti interes i zakon o eksproprijaciji.

Tim zakonom predviđeno je da se zemljište oduzima i mimo saglasnosti vlasnika koji mogu da tuže državu nadležnom sudu.

Međutim, Milan Urošević, predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu zemljišta kaže da je takvo rešenje za njih apsolutno neprihvatljivo.

“Naš predlog je da ne dođe do suda, jer kad dođe do toga onda će svi ljudi biti na svom zemljištu i blokirati ulazak u posed. Tako će biti sve dok se ne ispoštuje Zakon o eksproprijaciji koji predviđa da se vlasnicima prvo ponudi adekvatno zemljište za zamenu, što nama nije ponuđeno, a drugi način je da se ispoštuje tržišna cena“, kaže Urošević.

Nezadovoljni vlasnici zemljišta najavljuju da, bez obzira na na zakon, neće dozvoliti ulazak građevinskih mašina u njihove posede dok država ne prihvati njihovu procenu vrednosti njiva koje se oduzimaju.

Nezadovoljstvo neće ugroziti projekat

Nemamo ništa protiv dolaska Fiata i razvoja Kragujevca. Dosta smo bili “dolina gladi” i svi se radujemo Fiatu, ali po nezvaničnim informacijama za naše zemljište nudi se samo 350 eura po aru, a to je premalo. Zbog toga nismo zadovoljni, poručuju oni.

"Cena koju su nam ponudili je potpuno nezakonita. Ministarstvo finansija treba da izađe sa realnom procenom tržišne vrednosti."


Raspoloženje ovog naroda je da istrajemo do kraja, kažu anonimni vlasnici zemljišta koje treba da bude oduzeto.

U kragujevačkoj gradskoj upravi smatraju da nezadovoljstvo vlasnika zemljišta neće ugroziti realizaciju ugovora sa Italijanima jer je Vlada Srbije proglasila javni interes na tom prostoru na kome, prema ugovoru Vlade Srbije i italijanskog Fiata treba da bude formirana bescarinska industrijska zona na površini od 76 hektara.

Planirano je da, kada proizvodnja u kragujevačkom Fiatu dostigne 200.000 automobila godišnje, u novoj industrijskoj zoni radi 10.000 radnika.

Grad Kragujevac je preuzeo obavezu da infrastrukturno uredi Korman polje, a Vlada Srbije treba da donese odluku o ekspropijaciji.
XS
SM
MD
LG