Dostupni linkovi

Fiat uložio pet miliona evra za obuku radnika u Kragujevcu


Antonio Ćezare Ferara
Antonio Ćezare Ferara
U kompaniji Fiat automobile Srbija nedavno je počela serijska proizvodnja modela fiat 500L koji će se prodavati u preko 100 zemalja u svetu, uključujući tržišta Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i regiona Azije i Pacifika.

U novu kompaniju u Kragujevcu investirano je milijardu i 50 miliona evra, od čega je za potpunu rekonstrukciju fabrike potrošeno 350 miliona evra, a 700 miliona za nabavku najsavremenije opreme.

U početnoj fazi, u fabrici u kojoj je trenutno zaposleno 1.700 ljudi, proizvodi se 50 automobila dnevno, a već krajem oktobra u njoj će raditi najmanje 2.500 radnika koji će proizvoditi 550 automobila na dan.

Generalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija, Antonio Ćezare Ferara, kaže za Radio Slobodna Evropa da je pored najsavremenije tehnologije, Fiat u Srbiju doneo i potpuno novu organizaciju posla koja podrazumeva četvorodnevnu radnu nedelju sa desetočasovnim radnim vremenom.

"Četvorodnevna radna nedelja uvedena je kako bi se obezbedila maksimalna iskorišćenost instalirane opreme. Desetočasovno radno vreme u Srbiji do sada nikada nije primenjivano, iako se na taj način obezbeđuje bolja produktivnost zaposlenih i znatno bolja fleksibilnost organizacije posla. Pokušaćemo da sa povećanjem proizvodnje do kraja ove godine, naučimo radnike na novo radno vreme", ističe Ferara.

Fabrika Fiat automobili Srbija
Fabrika Fiat automobili Srbija
Pored toga italijanska kompanija utrošila je više od milion sati na obuku i trening zaposlenih na savremenim tehnologijama za proizvodnju automobila, a taj posao koštao je pet miliona evra.

"Uložili smo pet miliona evra za obuku i školovanje zaposlenih, jer smatramo da je to bilo veoma važno kako bi oni spremno dočekali predstojeće izazove. Slali smo ih u Fiatove fabrike u Italiji i Poljskoj da se tamo obučavaju i upoznaju sa novim tehnologijama koje smo instalirali u Kragujevcu. Nikada u Fiatu nije toliko napora uloženo u trening radnika i njihovu obuku za proizvodnju", navodi Ferara.

Ferara kaže da će se novi model prodavati u preko 100 zemalja u svetu, uključujući tržišta Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i region Azije i Pacifika.

"Sigurno startujemo u Evropi gde ćemo prvo lansirati model sa pet sedišta, a potom krećemo na američko tržište, kao i na azijsko i pacifičko tržište", najavljuje on.

Fiat će automobile proizvedene u Kragujevcu železnicom transportovati do Luke Bar u Crnoj Gori što će dodatno uticati na razvoj saobraćajne infrastrukture u ove dve države.

"Luku Bar smo odabrali, jer je najbliža Kragujevcu, sa kojim je povezana železničkom prugom. Infrastruktura koju ima Luka Bar omogućava brz i efikasan utovar vozila. I naravno, troškovi transporta odavde do Crne Gore su znatno smanjeni",
objašnjava Generalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija.

Ferara kaže da će Fiat, uporedo sa proizvodnjom modela 500L, u Kragujevcu nastaviti proizvodnju automobila punto klasik za kojim i dalje vlada veliko interesovanje na tržištu Srbije i zemalja u regionu.

"Očekujemo da vidimo kako će se razvijati tržište i kako će kupci reagovati. Proizvodnju punta počećemo u januaru naredne godine da ne bismo smetali prodaji fiata 500L. Taj posao se već realizuje i već trošimo oko dva miliona evra za pripreme"
, kazao je Ferara.
XS
SM
MD
LG