Dostupni linkovi

Online spas za filmske festivale


Krajem kolovoza i početkom rujna, umjesto u drugom dijelu srpnja kako je prvotno planirano, održan je 67. pulski filmski festival. Fotoarhiv
Krajem kolovoza i početkom rujna, umjesto u drugom dijelu srpnja kako je prvotno planirano, održan je 67. pulski filmski festival. Fotoarhiv

Filmski festivali među prvima su osjetili posljedice pandemije, ali su se prilagodili i preživjeli, rečeno je na online okruglom stolu o audiovizualnim umjetnostima u vrijeme korone.

ZagrebDox je svoj poslovni dio održao u redovnom terminu, dok je festivalski dio pomaknut za jesen, Animafest i Pulski filmski festival održali su festivale u fizičkom obliku, s tim da je Animafest koji se održao s odgodom uspio dovesti i veliki broj međunarodnih gostiju.

I Zagreb film festival online

Od 8. do 15. studenog slijedi Zagreb Film Festival, po prvi puta kompletno online.

Predstave online u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

„Mi smo prvo htjeli po svaku cijenu održati festival uživo, u kombinaciji s online, međutim kada su prošlog tjedna krenule velike brojke oboljelih, zbog brige za publiku i našu festivalsku ekipu jedino logično rješenje bilo je prijeći potpuno online“, kazao je direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić na također online održanom okruglom stolu na PROFilm Days 2020.

„Činjenica je da smo u ovom trenutku najveći online kulturni događaj koji se do sada dogodio u Hrvatskoj. Mi smo dosta razgovarali sa našim kolegama i partnerima sa Sarajevo Film Festivala o načinu kako su oni sve organizirali. Iako su oni jako zadovoljni odazivom i svime, njima je malo gore, jer se događaju u ljeto, a to baš nije pravo vrijeme za gledanje online filmova.

Mi se nekako nadamo – jedanaesti je mjesec, hladno je, vjerojatno će doći neke nove mjere, tako da se nadamo da će publika ipak uživati u filmovima koliko je to moguće. Naravno da to nije isto i ja se nadam da je ovo jedan jedini puta da ćemo biti potpuno online“, kaže Matić.

Epidemija određuje uvjete

Krajem kolovoza i početkom rujna, umjesto u drugom dijelu srpnja kako je prvotno planirano, održan je 67. pulski filmski festival.

Ravnateljica festivala Gordana Restović kaže kako je epidemija odredila ne samo termin, nego i uvjete održavanja festivala.

„I Stožer je izišao na lice mjesta. Penjali smo se s doktorima po stepenicama i na travu – što se može, a što ne može. Prvo je Stožer htio da bude samo po jedna stolica dolje u parteru, odnosno u borilištu Arene, pa razmak, ali smo uspjeli dogovoriti da budu po dvije stolice, pa razmak.

Nakon 5.000 posjetitelja koliko Arena prima došli smo do 1.500. Drago nam je da smo ga održali, jer da nismo, bio bi to treći festival u povijesti koji nije održan - 1991. godine nije održan zbog rata, a 1994. godine jer nije bilo filmova. Tako da je to bilo jedno čudno iskustvo“, zaključuje Restović.

Dodaje kako se ove godine još snima, pa će biti filmova za sljedeću „Pulu“, ali da će problematičnija biti godina nakon.

Festivalski dio Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održan je u listopadu, umjesto u proljeće, kada je odgođen zbog epidemije, u dvije dvorane sa velikim razmakom i puno poštivanje svih mjera.

„Prošlo je mjesec dana, i nitko nije zaražen, a to je najvažnije,“ kaže osnivač i direktor festivala Nenad Puhovski.

„Mislim da smo uspjeli održati atmosferu, premda je u kinu od skoro 1.200 mjesta za gledatelje bilo raspoloživo manje od 300. Međutim publika, uz svu disciplinu koju je pokazala, a bogami smo i mi na neki način inzistirali na tim mjerama, se družila! Družila se izvan kina, gdje je veliki prostor, družila se u kafiću Teatra &td u kojem su održavane neke projekcije, družili smo se i mi sa maskama, išli naokolo i gnjavili ljude… Dakle, neka interakcija je postojala. Naravno, ne u onoj mjeri koja bi postojala u normalnoj situaciji“, dodao je Puhovski.

Izgradnja filmskog studija

Filmski producent Rick McCallum, poznat po suradnji s Georgeom Lucasom i nizu projekata, među kojima su najpoznatiji serija 'Mladi Indiana Jones' i tri nastavka "Ratova zvijezda", pohvalio je svoja iskustva sa snimanjima u Hrvatskoj i podržao ideju izgradnje filmskog studija.

Naglasio je važnost poticajnih mjera koje država i lokalne vlasti daju filmskoj industriji kako bi ih privukle da snimaju u njihovoj zemlji.

Snimanje u vrijeme kovida zahtjevno je, ali i skupo, kazao je, jer će za 11 tjedana snimanja u Pragu i okolici gdje je aktualno angažiran, morati biti izdvojeno između 600 i 650 tisuća dolara samo za epidemiološke mjere.

„Drugačije je, nije više tako zabavno kao ranije, ali još uvijek se uspije obaviti posao i svi će ga i dalje raditi, što je najveće iskušenje za većinu ekipe“, kaže McCallum.

McCallum je u Hrvatskoj snimao, uz ostalo, TV serijal "Borgia" Toma Fontane i krimi-seriju "Granice zločina" i kaže da ima odlična iskustva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG