Dostupni linkovi

"Sedmica bosanskih kraljeva" približila istorijsko nasljeđe


Festival "Sedmica bosanskih kraljeva"
Programom koji se u ponedeljak, petog jula, u večernjim satima održava u Tešnju, svečano će biti završen festival "Sedmica bosanskih kraljeva".

Počeo je 29. juna i održan je u 10 gradova BiH.

Prije Tešnja,”kralj, kraljica i njihova svita” pohodili su kraljevske gradove: Maglaj, Kakanj – Kraljeva Sutjeska, Vareš, Zenica – Vranduk, Visoko, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf – Prusac, Jajce, a festival je započeo u Sarajevu premijerom filma “Tragovima bosanskog kraljevstva” u produkciji španske TV Sevilla.

U gradovima, međusobno povezanim kulturno-istorijskim naslijeđem i događajima iz perioda srednjovjekovne Bosne, festival je je donio igru, pjesmu, veselje, i podsjetio na veličanstvenu bosansku istoriju.

"Željeli smo ovim projektom našu slavnu povijest i kulturno-povijesno naslijeđe koje se veže s kraljevima i kraljicama iz srednjovjekovnog perioda približiti građanima BiH, regije i šire. Na festival smo doveli kralja i kraljicu sa njihovom svitom da nas podsjete tko smo to mi i odakle vučemo korijene, te da podsjetimo koliko su naši potencijali neiskorišteni,"
kaže Vesna Bajšanski-Agić izvršna direktorica fondacije Mozaik, koja je organizator festivala, uz pomoć EU.Jedinstvena turistička ponuda

Festival „Sedmica bosanskih kraljeva“ je kruna trogodišnjeg projekta „Tragovima bosanskog kraljevstva“ kojeg Fondacija „Mozaik“ provodi u suradnji sa deset općina iz Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kaže Bajšanski - Agić.

“Već tri godine mi smo pokušavali – i uspjeli – da kreiramo jedinstven turistički proizvod koji je povezan zajedničkim kulturno-istorijskim nasljeđem srednjevjekovne Bosne. U ovih deset gradova oživjeli smo slavnu prošlost bosanskih kraljeva i kraljica. Sada, kroz Festival želimo to da pokažemo, kako turistima iz BiH, tako i turistima iz inostranstva. Nakon ovih sedam dana, kralj i kraljica se vraćaju u prošlost, ali oni ostavljaju svoje „dvorjane“, a to su turistički vodiči i uposlenici turističkih info ureda koje smo obučavali posljednje dvije godine i koji su sada u potpunosti spremni da prezentiraju ono najbolje u svojim zajednicama,“ rekla je ona.

Posjetioci su uživali u brojnim zanimljivim manifestacijama. Tako je u Jajcu priređena ceremonija krunisanja bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, u Travniku je organizovana izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana” i koncert srednjovjekovne muzike, u Fojnici su mještani u narodnim nošnjama dočekali kralja i kraljicu ispred Franjevačkog samostana, u Visokom je održan defile konjanika a na srednjovjekovnom gradu Mile pročitana je povelja Kulina Bana. Na Bobovcu su održane srednjovjekovne viteške igre i predstavljeni stari zanati.

Ovaj projekt, osigurao je rekonstrukciju spomenika kulture, restauraciju kulturne baštine te razvoj turističke infrastrukture. Posjetioci Festivala uživali su u natjecanju za najboljeg turističkog vodiča, u nadmetanju u srednjovjekovnim sportovima, u izboru najboljeg srednjovjekovnog menija.

Ova jedinstvena turistička ponuda te odgovarajući turistički vodič, štampan na više svjetskih jezika, unaprijediće ukupnu turističku ponudu BiH.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG