Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Sedmica bosanskih kraljeva" približila istorijsko nasljeđe


Festival "Sedmica bosanskih kraljeva"
Programom koji se u ponedeljak, petog jula, u večernjim satima održava u Tešnju, svečano će biti završen festival "Sedmica bosanskih kraljeva".

Počeo je 29. juna i održan je u 10 gradova BiH.

Prije Tešnja,”kralj, kraljica i njihova svita” pohodili su kraljevske gradove: Maglaj, Kakanj – Kraljeva Sutjeska, Vareš, Zenica – Vranduk, Visoko, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf – Prusac, Jajce, a festival je započeo u Sarajevu premijerom filma “Tragovima bosanskog kraljevstva” u produkciji španske TV Sevilla.

U gradovima, međusobno povezanim kulturno-istorijskim naslijeđem i događajima iz perioda srednjovjekovne Bosne, festival je je donio igru, pjesmu, veselje, i podsjetio na veličanstvenu bosansku istoriju.

"Željeli smo ovim projektom našu slavnu povijest i kulturno-povijesno naslijeđe koje se veže s kraljevima i kraljicama iz srednjovjekovnog perioda približiti građanima BiH, regije i šire. Na festival smo doveli kralja i kraljicu sa njihovom svitom da nas podsjete tko smo to mi i odakle vučemo korijene, te da podsjetimo koliko su naši potencijali neiskorišteni,"
kaže Vesna Bajšanski-Agić izvršna direktorica fondacije Mozaik, koja je organizator festivala, uz pomoć EU.Jedinstvena turistička ponuda

Festival „Sedmica bosanskih kraljeva“ je kruna trogodišnjeg projekta „Tragovima bosanskog kraljevstva“ kojeg Fondacija „Mozaik“ provodi u suradnji sa deset općina iz Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kaže Bajšanski - Agić.

“Već tri godine mi smo pokušavali – i uspjeli – da kreiramo jedinstven turistički proizvod koji je povezan zajedničkim kulturno-istorijskim nasljeđem srednjevjekovne Bosne. U ovih deset gradova oživjeli smo slavnu prošlost bosanskih kraljeva i kraljica. Sada, kroz Festival želimo to da pokažemo, kako turistima iz BiH, tako i turistima iz inostranstva. Nakon ovih sedam dana, kralj i kraljica se vraćaju u prošlost, ali oni ostavljaju svoje „dvorjane“, a to su turistički vodiči i uposlenici turističkih info ureda koje smo obučavali posljednje dvije godine i koji su sada u potpunosti spremni da prezentiraju ono najbolje u svojim zajednicama,“ rekla je ona.

Posjetioci su uživali u brojnim zanimljivim manifestacijama. Tako je u Jajcu priređena ceremonija krunisanja bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, u Travniku je organizovana izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana” i koncert srednjovjekovne muzike, u Fojnici su mještani u narodnim nošnjama dočekali kralja i kraljicu ispred Franjevačkog samostana, u Visokom je održan defile konjanika a na srednjovjekovnom gradu Mile pročitana je povelja Kulina Bana. Na Bobovcu su održane srednjovjekovne viteške igre i predstavljeni stari zanati.

Ovaj projekt, osigurao je rekonstrukciju spomenika kulture, restauraciju kulturne baštine te razvoj turističke infrastrukture. Posjetioci Festivala uživali su u natjecanju za najboljeg turističkog vodiča, u nadmetanju u srednjovjekovnim sportovima, u izboru najboljeg srednjovjekovnog menija.

Ova jedinstvena turistička ponuda te odgovarajući turistički vodič, štampan na više svjetskih jezika, unaprijediće ukupnu turističku ponudu BiH.
  • 16x9 Image

    Gordana Sandić-Hadžihasanović

    Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Uređivala emisije posvećene izbjeglim i raseljenim osobama. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica i Jutarnjeg programa "Radio 27", što je jedan od zapaženijih projekata RSE. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG