Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Jedan svet" u Pragu


Festival dokumentarnog filma "Jedan svet" u Pragu
Festival dokumentarnog filma “Jedan svet” otvoren je u sredu uveče u Pragu sa „Zelenim danima“, psihološkim portretom Teherana u burnim dešavanjima oko predsedničkih izbora prošle godine. Preko 100 dokumentarnih filmova iz 30 zemalja, uključujući BiH, Kirgizstan, Gruziju, i Avganistan biće prikazano na festivalu. A poseban akcenat ove godine biće na Iranu.

Kristin Deasy (Priredila: Ljudmila Cvetković)

Plakat kojim se oglašava otvaranje najvećeg evropskog filmskog festivala o ljudskim pravima prikazuje brinetu u dvadesetim godinama u kožnim pantalonama koja je spremna za laso, Cougirl stil. Ona takođe nosi zelenu jaknu. Ova slika se dobro uklapa u film koji je otvario festival „Zeleni dani“, dvadesetjednogodišnje iranske rediteljke Hane Makhmalbaf.

Film govori o Avi, mladoj Iranki, direktorki pozorišta koja živi u Teheranu u vreme izbora. Dokumentarac sadrži brojne snimke nasilja i haosa iz tog vremena napravljene mobilnim telefonima, uključujući i tragičnu smrt Nede Agha Soltan, dvadesetšestogodišnje žene kojoj je pucano u grudi na protestima.

Makhmalbaf kaže da njen film govori o iskustvu koje dele hiljade Iranaca:

"Posle 12. juna životi mnogih Iranaca su promenjeni. Životi svih onih koji su glasali. Mnogi su bili u zatvoru. Mnogi su mučeni. Neki od njih su čak bili silovani dok su bili zatvoreni. Neki su ubijeni i mnogi nisu imali izbora do samoizgnanstva, i mi smo među njima (Makhmalbafina porodica). Do 12. juna svet je znao Iran po Ahmedinedžadu i svi su mislili da njegove reči odražavaju iranski narod. Ali ja sam danas srećna da je promenjena slika Irana u svetu."


Iranski reditelj i direktor pozorišta Ayat Najafi, dobitnik nagrade na Berlinalu 2008. godine kaže, pak, da su u filmu previše korišćeni eksplicitni materijali poput snimka Nede, a da je nekad bolji metaforički pristup političkim događajima, i da se ostavi gledaocima da sami izvuku poentu:

"Ne kažem, u redu je, Neda Agha Soltan je sada mrtva, dakle, ubacio sam tu scenu u moj film, i ona je umrla. To može biti dobra akcija ispred Ujedinjenih nacija, ispred Iranske ambasade. I to je sjajno, i ljudi su to uradili u Parizu, Beču, i mnogim drugim gradovima. Ali ne bih rekao da je to umetnost. Umetnost bi, za mene, trebalo da ima nešto iza scene. Trebalo bi da ima dublju poruku.“

Prvi put ove godine gledaoci mogu da glasaju za svoje omiljene filmove. U novom programu "Kako pridobiti pažnju sveta?“ festival će dozvoliti prikazivanje filmova koji dobiju najviše glasova.
XS
SM
MD
LG