Dostupni linkovi

Festival u Trebinju: "Zlatni platan" Mileni Dravić i Franku Neru


U Trebinju je završen drugi po redu Festival mediteranskog i evropskog filma, na kojem su nagrade za svoj rad, "Zlatni platan", dobili Milena Dravić i Franko Nero.

Publika u Trebinju je u proteklih sedam dana imala priliku da pogleda 23 filma iz 15 država, koji su podijeljeni u šest kategorija - mediteranski i evropski film, retrospektiva Milene Dravić i Franka Nera, kao i novi srpski film i Hercegovna na filmu.

Prvu ovogodišnju nagradu je dobila Milena Dravić, glumica koja je svoju uspješnu karijeru započela upravo u Trebinju 1958. godine na snimanju filma „Vrata ostaju otvrena“ češkog reditelja Františeka Čapa.

„Što se tiče ovog prvog filma, ja sam kao mlada glumica bila oduševljena, ono prvi put sam otišla od kuće, znači sa ekipom još mladih, drugih devojaka iz cele bivše zemlje", kaže Milena Dravić.

Drugi Zlatni platan dobio je Franko Nero, koji je nedavno završio film „Mamula“, režisera Milana Todorovića. Ovaj glumac je poznat publici sa prostora bivše Jugoslavije po snimanju filmova „Bitka na Neretvi“ i „Banović Strahinja“. Nero se telegramom izvinuo što iz porodičnih razloga nije mogao doći u Trebinje. U njegovo ime, Zlatni platan je primio Milan Todorović:

„On se seća kad je snimao i ranije filmove ovde, stalno priča te priče, i evo sad skoro, prošle godine, snimao je sa nama u Herceg-Novom, znači vrlo blizu ovde. I također bi voleo da radimo čak i drugi deo filma ’Mamula’, tako da se nadam da ćemo u skoro budućnosti ponovo dovesti Franka Nera na naše prostore da snima film", prenio je Todorović.

Cilj festivala je promocija mediteranskog i evropskog filma, ali će se prikazivati i filmovi iz nekih svjetskih kinematografija.

Organizatori su zadovoljni prikazanim, ali i odzivom publike. Već za narednu godinu planiraju određene novine, a konačni cilj je da ovo postane regionalni centar za promociju mediteranskog i evropskog filma, kao i da festival mora izaći na ulice Trebinja.

„Što znači da jedan mediteranski festival u gradu kakav je Trebinje, sa bezbroj trgova, ulica, mora biti vani i mislim da će to svakako biti sljedeće godine", pojašnjava Peđa Milivojević, selektor festivala.

Bilo je i problema, a to je da se mora poboljšati oprema za prikazivanje filmova, što je najavljeno za narednu godinu.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova Kulturni centar Trebinje. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje.

XS
SM
MD
LG