Dostupni linkovi

Festival tolerancije, antifašizma i sjećanja na holokaust


Nataša Popović, Branko Lustig i Milan Bandić na predstavljanju festivala u Zagrebu, 14. svibanj 2013.
U Zagrebu je u utorak predstavljen program sedmog po redu Festivala židovskog filma Zagreb – Festivala tolerancije. Uz brojne popratne manifestacije ove će godine biti prikazano 57 filmova, a festival otvara srpsko-hrvatsko-francuska koprodukcija režisera Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“. Po prvi puta festival se osim u Zagrebu održava i u Rijeci.

Holokaust, tolerancija, atifašizam – to su glavne nosive ideje programa 7. festivala židovskog filma Zagreb – Festivala tolerancije koji će se od 19. do 25. svibnja održati u Zagrebu i Rijeci. Počasni predsjednik Festivala, dvostruki oskarovac, među ostalim za potresan film „Schindlerova lista“, vjerojatno napoznatiji kulturni poslanik Hrvatske u svijetu Branko Lustig.

„Smatram da je ovaj Festival - koji je iz židovskog festivala prerasao u festival Holokausta, pa onda u festival tolerancije - zapravo festival antifašizma, jer mi smo čak i u ovogodišnji festivalski program uvrstili dva filma koji govore o neonacizmu“, kaže Lustig.

To su srpski film „Šišanje" te njemački „Borbene djevojke".

Osim toga, u 7 dana festivala bit će prikazan dokumentarac „Hitlerova djeca“ o potomcima najmoćnijih političara iz nacističkog režima, koji je u Sjedinjenim državama izazvao žestoke kontroverze, i izraelsko-američki film „Obilježeni“ – o logorašima u nacističkim konclogorima obilježenima brojkom na podlaktici, među kojima je i Lustig, koji je kao dijete preživio Auschwitz. Naime, nije dovoljno stalno govoriti „nikada više“ i da se zločin ne smije ponoviti, važno je učiti o ljubavi i učiti o holokaustu, kazao je Lustig.

U programu festivala je 57 igranih i dokumentarnih filmova. U nedjelju navečer Festival svečano otvara srpsko-hrvatsko-francuska koprodukcija „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića, a na projekciji će biti i režiser Paskaljević i zagrebački glumac Mustafa Nadarević koji je odigrao glavnu ulogu u tom filmu. To je film o stradanju Židova u Beogradu, u logoru „Staro sajmište“ za vrijeme Drugog svjetskog rata koz potresnu priču i sjećanja starog profesora glazbe židovskog podrijetla kojeg glumi Nadarević.

„“On igra tog Mišu Weissa – vidjet ćete – fenomenalno! A što je najvažnije, svi su se odrekli tih jadnih židova, i - tko im pomaže? Romi! Romski orkestar dođe i na tom koncentracionom logoru na Sajmištu svira simfoniju koju je dovršio lik kojeg glumi Nadarević, a koju je započeo njegov otac. I to je jako dirljivo, i zato ja smatram da taj film rješava ne samo pitanje holokausta, nego i pitanje tolerancije i – ako me netko pita – to mi je najdraži film na Festivalu!“

(VIDEO: Trejler za film "Kad svane dan")Autor vizualnog identitea Festivala je zagrebačko-njujorški ilustrator Mirko Ilić koji će u sklopu Festivala održati predavanja za dječji uzrast o neofašističkoj ikonografiji, a u Zagrebi i Rijeci održat će se izložba antimasonskih plakata iz Srbije iz vremena Drugog svjetskog rata iz njegove zbirke, izvijestila je direktorica Festivala Nataša Popović.

„Osim izložbe, u sklopu Festivala imamo i Međunarodnu filmsku radionicu koja se u Zagrebu održava već 6 godina. Ove smo je godine zbog ograničenih financijskih sredstava smanjili na 7 polaznika,. Radi se o studentima filmskih akademija iz cijelog svijeta koji dolaze u Zagreb i snimaju kratke filmove na temu tolerancije“, kazala je Popović.

Ovogodišnje izdanje Festivala u cjelini se pokriva sredstvima grada Zagreba, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako mu je drago što može sudjelovati u projektu, jer – „tema ovog festivala je tolerancija, a Zagreb je grad tolerancije.“

Festival židovskog filma Zagreb pokrenut je 2007. godine kao pionirski u regiji jugoistoka Europe, a o uspjehu tog projekta govori da je prošle godine na priredbama Festivala bilo čak 10.000 ljudi.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG