Dostupni linkovi

Festival etno muzike u Rudom u misiji čuvanja tradicije


Da bi sačuvali srpsku kulturnu baštinu, u opštini Rudo, na tromeđi, BiH, Srbije i Crne Gore, već treću godinu za redom organizuju reginalni Festival etno muzike. Cilj Festivala je da se deo tradicije iz svakodnevnog života meštana ovog područja, otrgne od zaborava i sačuva za buduće generacije.

Festival je u znaku starog načina pevanja, iz „vika“ kao i sviranja na starim instrumentima.

Vojislav Toplović, član Glavnog odbora Prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta sa Pala, je mišljenja da vokalno instrumentalna muzička tradicija polako pada u zaborav, pred poplavom drugačije muzike koja se čuje na ovim prostorima, stoga ju je važno je sačuvati za buduće generacije.

„Nastojimo da izvorno, tradicionalno pevanje u srpskom narodu naglasimo. Poplava je razne muzike i kada putujete Srbijom slušate stranu muziku, pa ne znate jeste li u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji. E, ova društva žele da naglase autohtonost, ono svoje, negovanje tradicije..Da se to ne zaboravi. To je staro, izvorno pevanje, pevanje iz vika, zatim takozvane preklapuše, a i narodna epska poezija je zastupljena na ovom Festivalu. Treba i ovim mladim da se pokaže ko smo mi bili, šta smo, a to je i jedna vrsta istorije i kulture jednog naroda“, kaže Toplović.

Festival je oslonjen na tradiciju i nema takmičarski karakter, a ove godine okupio je pevačke grupe i guslare iz Plužina, Užica, Guče, Foče, Goražda, Pala, Pljevalja i grada domaćina. Učesnici, njih oko 100, se slažu, da kultura nema granica, da je najbitnije druženje i međusobno povezivanje i očuvanje tradicije za mlađe generacije.

Lazar Radičević u Rudo je došao iz Guče i kako kaže najbitnije je da stiče nove prijatelje, da se druži, bez obzira ko je i odakle je.

„U Crnoj Gori ima dosta kulturno umjetničkih društava. Ali malo ko njeguje izvorni folklor, i tradicionalno pjevanje kod Srba, osim naše društvo Piva i jedno duštvo iz Grblja u primorju. To je kod nas u Crnoj Gori malo zamrlo , ali mi ne damo i 'oćemo da otrgnemo iz zaborava te stare pjesme, zato nijesmo žalili ni vremena ni truda da dođemo da se družimo sa prijateljima iz BIH i Srbije", priča Milenko Mićunović koji je sa svojim društvom došao sa severa Crne Gore iz opštine Plužine.

Za Milorada Neškovića iz Novog Goražda najbitnije je da se očuva tradicija Srba i da se to prenese mladima i, kako kaže, kultura nema i ne može imati granice i zato su i došli na ovaj festival.

Organizatori ovogodišnjeg Festivala etno muzike su Centar za kulturu i prosvjetnu djelatnost Prosvjeta iz Rudog i opština Rudo.

XS
SM
MD
LG