Dostupni linkovi

Festival autorskog filma: Nepristajanje na samo jedan pogled na svet


Stefan Arsenijević
Stefan Arsenijević

Trudimo se da napravimo balans između nečeg što se dešava u regionu, ali istovremeno da imamo i relaciju sa svetom, kaže za RSE član Saveta Festivala autorskog filma, reditelj Stefan Arsenijević. Festival će biti otvoren u četvrtak veče u beogradskom Domu omladine projekcijom filma "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" Roja Andersona, dobitnika Zlatnog lava u Veneciji. Nastao 1994. godine kao prozor u svet Festival autorskog filma beleži 20 godina postojanja.

Arsenijević: Ove godine slavimo 20 godina postojanja i kako kaže monografija, koja je izašla tim povodom, pod nazivom ‘Pohvala ludosti’ potpuno je neverovatno da je takva jedna ‘ludost’ uspela da opstane u ovoj zemlji. Pre svega, najpre se osvćemo na tih 20 godina, ali festival mora da raste, bude sve bolji i da se razvija, i u tom smislu od ove godine uvodimo i dva nova programa. Jedan je program radikalnog autorskog rukopisa koji se zove ‘Bande a part’ i čiji je selektor Vladimir Perišić. Znači, pozabaviće se nekim autorima koji zaista stvaraju na marginama u svakom smislu. A drugi program je, opet okrećemo se nekoj budućnosti, edukativni regionalni program koji se zove ‘Balkan film connection’, koji će ove godine prvi put okupiti u Beogradu 30 mladih profesionalaca, filmadžija, pre svega reditelja, producenata i scenarista i oni će tokom pet dana slušati najraznovrsnije radionice, interaktivna predavanja, diskusije i naravno gledati filmove. Cilj sa tim edukativnim programom nam je da uspostavimo neke čvršće odnose i saradnju među mladim balkanskim filmadžijama, da nekako ukažemo na potencijalni put ka otvaranju ka internacionalnoj sceni i pre svega da naš festival postane neko mesto susretanja na kome će buduće zvezde autorskog filma napraviti prve kontakte i korake.

RSE: Čini se da je poprilično izražena regionalna dimenzika. Očekujete li goste iz regiona?

Arsenijević: Očekujemo, pre svega, tu je Danis Tanović kao Oskarovac. On će predstaviti svoj novi film ’Tigrovi’, koji je snimao u Indiji, zatim je tu Zvonimir Jurić, koji je inače naš lauerat, dobitnik Gran prija ’Aleksandar Saša Petrović’ za svoj film ’Crnci’, sada je tu sa novim filmom ’Kosač’. Imamo i ’Projekat rak’ Damjana Kozolea, koji je dokumentarni film o Ulaju, čuvenom konceptualnom umetniku.

Ali, moram reći da imamo zaista i značajan broj autora koji nisu iz regiona, koji su u ovom trenutku jedni od najaktuelnijih autora u svetu filma. Znači, Aliće Rorvaher, koja je dobitnica ovogodišnjeg Gran prija u Kanu, doći će da predstavi svoj film ’Čudesa’, zatim imamo najboljeg debitanta u Kanu Semjuela Tei sa filmom ’Party girl’, imamo i najboljeg debitanta u Veneciji film ’Sud’, indijskog reditelja Čaitanija Tamhanea. Tako da se negde trudimo da napravimo balans između nečeg što se dešava u regionu, ali istovremeno da ne ostanemo zatvoreni u region nego da imamo neki pravi odnos i relaciju sa svetom.

RSE: Vi ste se sami na ovu 20-tu godišnjicu festivala podsetili njegovog početka, onog vremena kada je nastao.

Arsenijević: Mislim da je značajno prisetiti se tog vremena. Ja sam ta 1994. godine imao 17 godina, ali evo sada predajem na fakultetu pa vidim kako ti novi mladi ljudi apsolutno nemaju odnos prema tom vremenu, i nemaju iskustvo, i mislim da je jako bitno ponavljati koliko su bila ta vremena strašna i mračna. I eto u tom nekom potpunom mraku i izolaciji, u kojima je bila Srbija, gde je svaki neki normalan način života bio potpuno onemogućen, ja se sećam da sam tinejdžer želeo da se bavim filmom ali delovalo je kao da nikada neću biti u mogućnosti, FEST se nije održavao, onda je nastala ta suluda ideja da se napravi festival. I to ne bilo kakav nego festival autorskog filma, znači nekog vrlo specifičnog, neunifomisanog, ličnog filma i on je zaista kako kaže taj slogan na početku bio prozor u svet, pogled u svet. I donosio nam je vrlo, vrlo, vrlo dragocene filmove i autore koje smo upoznavali i zavoleli. Ja se sećam prvog otvaranja, bio sam prisutan kao mladi čovek kojeg film jako zanima, to je bilo u Domu sindikata u velikoj sali koja je bila prepuna, i postojala je neka euforija i već tada je postojala ta publika koja je zainteresovana, koju ne možete da prevarite, koja je vrlo edukovana, koja zna šta je dobro, i ta publika je samo iz godine u godinu rasla i to je nešto na šta smo najponosniji.

RSE: Festival autorskog filma podržava pokret za obnavljanje bioskopa. Deo repertoara biće i u bioskopu Zvezda koji ponovo radi, zar ne?

Arsenijević: Nama je kao neki nezvanični slogan ove godine ’Sloboda ili smrt’ kao malo anarhično jer nekako mislimo da je jako bitno nepristajanje. Ovaj festival je nešto što je nepristajanje na samo jedan pogled na svet. Svaki od ovih filmova govori da je drugačiji svet moguć i da možemo biti lični i pronaći neku slobodu u ovom svetu u kome je to sve teže. U tom smislu čini nam se da je slučaj sa bioskopom Zvezda zaista jedan dobar podstrek da se svi nekako trgnemo i da ponovo pokušamo da se izborimo za stvari koje su nam zaista važne, da ne pristajemo na to propadanje i status kvo. I eto ove godine to se desilo neposredno pred festival i naravno da smo se odmah uključili i u bioskopu Zvezda će se prikazivati ovaj program koji sam pominjao ‘Bande a part’ kao neki vrlo prigodan prostor za takvu neku vrstu radikalnog autorskog izraza koji nastaje na margini. Tako da su se nekako stvari dobro sklopile i zaista se nadam da će se ta neka iskra koja postoji nastaviti i kroz festival i nekako nas podsetiti ponovo da možemo da menjamo svet u kome živimo i da možemo da se izborimo za slobodu i prave stvari.

XS
SM
MD
LG