Dostupni linkovi

Festival autorskog filma: Bogat repertoar uprkos skromnom budžetu


Ilustracija
Ilustracija
Projekcijom nagrađivanog italijanskog filma „Sveti GRA“, italijanskog reditelja Đanfranka Rozija, u četvrtak u Beogradu počinje 19. izdanje FAF-a, Festivala autorskog filma koji donosi najbolja ostvarenja “sedme umetnosti” iz celog sveta.

Glavni program ovogodišnjeg FAF-a predvode filmovi koji su osvojili nagrade na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji. Na repertoaru će se naći 16 ostvarenja, od kojih se deset takmiči za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, nagradu za najbolji film festivala, kaže za naš program Tatjana Ristić iz organizacije FAF-a.

“’Prošlost’, novi film iranskog reditelja Ašgara Farhadija, koji je dobio nagradu za najbolju glumicu u Kanu, potom čileansko-španski film ‘Glorija’ Sebastijana Lelija, ovenčan nagradom za najbolju glumicu u Berlinu. Tu je i film ‘Ilo Ilo’ singapurskog reditelja Antonija Čena, koji je osvojio nagradu za najbolji debitantski film u Kanu”, kaže Ristićeva.

Osim svetskih ostvarenja, pred publikom će se naći i dva filma iz regiona - “Odbrana i zaštita” i “Epizoda u životu berača željeza”.

“‘Odbrana i zaštita’ je film hrvatskog reditelja Boba Jelčića, a u njemu glavnu ulogu igra Bogdan Diklić iz Srbije. Film je osvojio sedam ‘Zlatnih arena’ na festivalu u Puli. ‘Epizoda u životu berača željeza’ je novi film oskarovca Danisa Tanovića, premijerno prikazan u Berlinu, gde je osvojio ‘Grand Prix’ žirija”, podseća Tatjana Ristić.

(VIDEO: Trejler za film "Obrana i zaštita")


Festival se zatvara 3. decembra, a kao i prethodne godine, projekcije se održavaju u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i bioskopu „Fontana“.

I ove godine FAF donosi prateći program, u sklopu kojeg će jedan segment biti posvećen velikom jugoslovenskom piscu Mirku Kovaču.

“Ovaj program je”, kaže Ristićeva, “uredio umetnički direktor festivala Srđan Vučinić. U okviru ovog programa koji se održava u Jugoslovenskoj kinoteci od 17.30 sati, biće prikazani filmovi za koje je Kovač pisao scenario, sve u znak obeležavanja rada ovog velikog pisca i talentovanog scenariste.”

Organizatori ističu da je FAF ove godine dobio dva i po puta manje novca od Ministarstva kulture nego 2012, te upozoravaju da će se, ako se ovakav trend nastavi, festival naći pred gašenjem.
XS
SM
MD
LG