Dostupni linkovi

"Top je bio vreo" otvara 42. FEST


Sa konferencije za novinare uoči FEST-a
Ovogodišnji FEST otvoriće film „Top je bio vreo“ reditelja Slobodana Skerlića. Za deset dana beogradskog filmskog festivala publika će premijerno moći da vidi 75 ostvarenja domaće i svetske produkcije.

Iako je ranije gotovo tradicionalno kanski pobednik prikazivan na otvaranju FEST-a, organizatori su odlučili da dobitnik Zlatne palme "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša zatvori 42. međunarodni filmski festival u Beogradu.

Do tada, od 28. februara do 9. marta, publika će imati priliku da pogleda i 12 filmova na festivalskom repertoaru koji su u raznim kategorijama nominovani za američku nagradu Oskar.

Borislav Anđelić, umetnički direktor FEST-a, kaže da je to šansa da se ljubitelji filma da uključe u oskarovsku groznicu.

„Ima sjajnih filmova i glumačkih ostvarenja. Sve je naravno stvar ukusa i izbora. Meni se dopao „Dvanaest godina ropstva“ Stiva Mekvina, zatim tu je film Aleksandra Pejna „Nebraska“, „Poslovni klub Dalas“ Žan Mark Valea i film Roberta Redforda „Sve je izgubljeno“. Sve u svemu, ponuda ove godine je vrlo kvalitetna“, naglašava Anđelić.

Osim glavnog programa u kom su najnoviji filmovi proslavljenih reditelja, publika će moći da vidi i neotkrivene bisere svetske kinematografije. Pored evropskih, tu su i filmovi iz Meksika, Čilea, Japana, Argentine, Katara, Kube i Irana.

Posebna poslastica za filmofile biće kontroverzni film „Nimfomanka“ Larsa fon Trira koji će samo za punoletne biti prikazan u integralnoj verziji od 240 minuta. Posle pet godina pauze vraća se Džim Džarmuš sa filmom „Samo ljubavnici ostaju“, FEST-ova publika videće i delo Vudija Alena „Nesrećna Džasmin“, filmove „Venera u krznu" Romana Polanskog i "Nulta teorema" Teri Gilijama.

Ivan Karl, selektor FEST-a, kaže da je okupljeno puno jakih imena i dobrih filmova.

Ivan Karl
Ivan Karl
„Programi Fokus Skandinavija i Fokus Rusija biće lepo iznenađeje ovogodišnjeg FEST-a. Gosti će biti francuski reditelj Patris Lekont, koji dolazi sa filmom „Obećanje“, i njegov ruski kolega Fjodor Bondarčuk sa najgledanijim ruskim filmom ove godine „Staljingrad“. Njegov otac Sergej Bondarčuk bio je gost na jednom od prvih FEST-ova i dobro je da se ta veza sa ovim festivalom održava", ocenjuje Karl.

Organizatori su najavili i mogućnost da čuveni italijanski glumac Franko Nero dođe na projekciju horor filma „Mamula“, reditelja Milana Todorovića, u kom igra misterioznog lokalnog ribara. Treći domaći film na FEST-u je grčko-srpska koprodukcija „Drvo i ljuljaška“ u kom jednu od uloga tumači i Mirjana Karanović.

Borislav Anđelić smatra da je važno da na FEST-u ima mesta za srpski film.

„Svi veliki svetski festivali su lansirna rampa za svoje kinematografije. Imajući u vidu relativno skroman nivo produkcije u našoj zemlji, ove godine upravo iz omaža srpskoj kinematografiji festival otvaramo filmom „Top je bio vreo“ reditelja Bobana Skerlića“, kaže Anđelić.

Film “Top je bio vreo” bavi se odrastanjem jednog dečaka početkom devedesetih u ambijentu razorenog Sarajeva, a u ovoj antiratnoj drami igra nacionalno mešovita ekipa glumaca iz Zagreba, Banjaluke, Sarajeva, Beograda i Prištine.

Festivalski program „Holivud“ donosi zanimjive naslove među kojima su i „Avgust u okrugu Osejdž“ Džona Velsa sa glumačkom postavom u kojoj su Meril Strip, Džulija Roberts i Juan Mekregor, „Život sa Liberačijem“ Stivena Soderberga, „U glavi Luina Dejvisa“ braće Koen, kao i film „Sve smo rekli“ rediteljke Nikol Holofsiner u kom je Džejms Gandolfini, čuveni Soprano iz istoimene televizijske serije o mafijaškoj porodici, odigrao jednu od svojih poslednjih uloga.

Na prošlogodišnjem FEST-u bilo je 96.000 ljudi sa kupljenim kartama, što je polovina godišnje posete u bioskopima u Srbiji. Ivan Karl veruje da 42. FEST zaslužuje da premaši tu brojku.

„FEST je uvek bio sigurna kuća za dobar film. Pogotovu u situaciji kada više nema mnogo bioskopa. I ako se svaki gledalac koji dođe na FEST makar nekoliko puta tokom godine vrati u bioskop onda je jedan od naših glavnih zadataka ispunjen“, kaže Karl.

Karte za ovogodišnji FEST, čiji slogan je „Nije sve crno-belo“, koštaju od 250 do 350 dinara (2 - 3 evra). Filmovi će biti prikazani u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana i Domu sindikata.
XS
SM
MD
LG