Dostupni linkovi

Uz godišnjicu gašenja: Feral je bio obrana od nasilja


Prije točno godinu dana izišao je posljednji broj Feral Tribune. Za sada nema izgleda da se taj tjednik opet pokrene i da popuni prazninu koju je iza sebe ostavio u medijskom prostoru Hrvatske, pa i šire. Uz Tomu Bebića i njegov "Leut" o Feralu govore oni koji su ga stvarali - Heni Erceg, Viktor Ivančić i Predrag Lucić.

*
"Feral je rastao tako što je Zoran Erceg, tadašnji zamjenik glavnog urednika Nedjeljne Dalmacije, vidio list FESB, koji je te 1984. godine dobio nagradu Sedam sekretara SKOJ-a, skupa sa Pankrtima. Taj list su uglavnom vukli Ivančić i Marinković. Erceg je nanjušio da je to dobar štof i pozvao ih da gostuju na pretposljednjoj stranici Nedjeljne Dalmacije. Bilo je to neko dobro razdoblje, ta druga polovica osamdesetih godina. Bilo je to zanimljivo razdoblje, uz cijeli niz pritisaka sasvim druge vrste nego što su danas. Onda smo čak i probijali neke prostore slobode, čini mi se vrlo agresivno za ondašnji ambijent. Nakon što je krenuo, Feral se nametnuo kao jedan dosta žestoki prst u oku, prvo u splitskoj sredini, a onda i šire. Bilo je uzbudljivo to vrijeme."


Viktor Ivančić









*
"U trenutku kada se nešto događa, onda to uradim i dobro funkcionira. To sve se odrazilo i na mene i na moje kolege. Nisu to bili samo bezvezni pritisci, bilo je svega."

Predrag Lucić, Foto: E-novine











*
"Od devedesetih godina se situacija mijenja u tom smislu što počinje javno huškanje i tada državna propaganda radi na tome da huška ljude na neprijatelje države. Prije toga si imao sebe protiv institucija. Devedesete su bile dosta teške. S druge strane mi smo bili druga pozicija i bili smo potpuno sami svoji vlasnici, nismo nigdje gostovali, imali smo svoju novinu, imali smo apsolutan prostor slobode koji smo sami sebi izborili. Nismo se dali spriječiti."

*
"Čini mi se da je Feral bio obrana od nasilja nad njihovim životima koji su uveli ovi režimi, koji su pokušali utuviti u glavu da njihovi životi prije 1990. ili 1991. godine, ili nisu postojali, ili, ako su postojali, da su bili krajnje pogrešni i da se sada treba strašno sramiti što su živjeli prije i što se nisu rodili istog dana kada nova država i novi režim. Ti ljudi koji su se raselili po svijetu imaju i nekakav svoj sentimentalni odgoj, a ako je Feral dio toga, jako sam ponosan i drago mi je zbog toga."

Tekst o gašenju Ferala možete pročitati
OVDJE, a priču o ulozi Ferala devedesetih u Hrvatskoj OVDJE.
XS
SM
MD
LG