Dostupni linkovi

Feral u Beogradu: Pobednička priča


Sa promocije knjige "Smijeh slobode: Uvod u Feral Tribune", Beograd, 4. mart 2016.
Sa promocije knjige "Smijeh slobode: Uvod u Feral Tribune", Beograd, 4. mart 2016.

I danas bi bio zrak svetlosti u medijskom mraku, poruka je sa beogradske promocije knjige "Smijeh slobode: Uvod u Feral Tribune" o 25-ogodišnjoj istoriji kultnog splitskog nedeljnika.

Rečima "Dobro veče, Beograde na vodi" u prepoznatljivom satirično-političkom stilu nekadašnjeg lista Feral Tribune počelo je predstavljanje trećeg izdanja priče o novini koja je u bivšoj Jugoslaviji osvajala slobode i prkosila nacionalizmu. I taj kratki pozdrav podsetio je na to koliko danas fale satira i kritičko novinarstvo.

"Feralovi novinari danas se nalaze u poziciji koja dokazuje da je dojam da su 2000. bile poboljšanje, zapravo, bio iluzija. Oni su danas u marginalnim novinama koje bi se mogle ugasiti svaki čas. Gubitnici ostaju gubitnici, ali samo na prvi pogled. Feral nije gubitnička, već pobjednička priča. Manjinski pobjednička priča, ako takva na Balkanu postoji", rekao je autor knjige Boris Pavelić.

Uticajni Feral, koji je od 1983. oštro i ubojito ismevao svaku rđu u jugoslovenskom i hrvatskom društvu ugašen je 2008, a da baš nedostaje govori i činjenica da su prva dva izdanja "Smijeha slobode" razgrabljena. U njoj je hronologija života i rada Ferala, sve o njemu i onima koji su ga stvarali.

Predrag Lucić
Predrag Lucić

"Čuj, i u Hrvatskoj i u Srbiji zapravo imaš samo male otočiće onoga što bismo nazvali emancipatorskim medijima. Mislim da je ta riječ, emancipacija, jako važna ne samo u vreme ove postjugoslavenske, nego svjetske retardacije. Postoje samo džepovi otpora. Ima puno usamljenih, dobrih autora razasutih po raznim medijima sa sve manje prostora za djelovanje. Slobodni sajtovi rade samo na pogonu entuzijazma. To može trajati neko vrijeme, ali ne može dugo, jer dušmani su prejaki, imaju previše oružja u rukama, uvijek nađu štos da vas dovedu pred gašenje, da i najuporniji odustanu", kaže o medijskim slobodama danas Predrag Lucić, jedan od autora u Feralu.

Feralova rubrika "Greatest shits", u kojoj su predstavljane najluđe izjave domaćih javnih ličnosti, ili naslovnica koja je bila rezervisana za duhovite fotomontaže aktuelnih političara, na kojoj su često "gostovali" i Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, danas bi, verovatno, bile punije nego ikada.

(Melodije смеха i slobode: Boris Dežulović i Predrag Lucić)

Melodije смеха i slobode
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00


Prosto, čulo se u publici u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Srbiji bi Feral Tribune hladno mogao da se štampa svaki dan. Zato se i ovde čulo večito pitanje - "Kada će opet izlaziti Feral", na koje niko nije mogao da odgovori.

"Ja sam i dalje Feralovac. Po onoj, jednom udbaš - uvijek udbaš. Mi smo formirali Feral, Feral je formirao nas. Ali, na žalost, ovdje novinarstvo već duže vrijeme ne može živeti od onoga što proizvodi. Novine više ne žive od tekstova svojih autora i fotografija svojih fotoreportera. Novine žive od oglasa. Pretvaraju se u koješta. Sve što imamo na trafikama to je papirnata galanterija, ili marketinški katalozi koji se razlikuju od onih koje dobijate u poštanskim sandučićima samo po tome što ih plaćate. Sve drugo unutra je, zapravo, isto. Svinjske polutke za 999 i šta ti ja znam… I ponekad ukrašeno sa ponekim tekstom. Pravo na informaciju, izgleda mi, u budućnosti će moći da opstane samo ako ga finansira država", rekao je Boris Dežulović, pisac i kolumnista ponikao u Feralu.

Uprkos neveselim prognozama za slobodu medija, autore i novinare oštre na peru, publika je ostala u nadi da bi možda uskoro mogla da se pojavi novina kao što je bio Feral, fenjer po dalmatinski, koja će razbiti sadašnju medijsku tminu. Jer, pomenuto je i da bi moglo da se razgovara o tome da li je danas moguće imati jedan štampani jugoslovenski medij.

"Trebalo bi bit moguće", čulo se od Feralovaca uz odobravanje i aplauz gostiju na tribinama.

Svetlana Lukić
Svetlana Lukić

"Čitaocima je užasno važno, bez obzira da li je nekada nešto bolje ili lošije napisano, da autori nikada ne odustanu od osnovnih postulata. Sve im se raspada u životu oko njih i zato im je bitna ta neka moralna vertikala. A još pri tome ako dobiju i odličan tekst… pa to je onda, prosto, božanstvena stvar", rekla je Svetlana Lukić, novinarka Peščanika za koji pišu i Feralovci.

Za četvrt veka postojanja splitski Feral Tribune, čiji jedan od osnivača je Viktor Ivančić, preživeo je probleme sa komunističkim vlastima, potom pritiske HDZ-a devedesetih, pa i protivnike slobodne reči posle dvehiljadite.

Samo neka od priznanja koje je poneo tih godina su Internacionalna nagrada za slobodu štampe, Zlatno pero slobode Svetske asocijacije novinara i nagrada za najbolju svetsku političku satiru. Da bi "zbog nagomilanih finansijskih teškoća" 2008. bio ugašen.

"Ne bih rekla da su Feral uspeli da ugase. Feral je grupa ljudi koje danas vidimo ovde. Svakoga dana čitamo njihove tekstove… Oni su činili taj Feral i taj Feral je živ", poručila je Svetlana Lukić sa promocije "Smijeha Slobode".

XS
SM
MD
LG