Dostupni linkovi

Fektčekeri pozvali Youtube na borbu protiv dezinformacija


Grupa od 80 fektčeking medija iz 40 država pozvala YouTube da aktivnije radi protiv dezinformacija na svojoj platormi, ilustracija.
Grupa od 80 fektčeking medija iz 40 država pozvala YouTube da aktivnije radi protiv dezinformacija na svojoj platormi, ilustracija.

Grupa od 80 fektčeking medija iz 40 država širom sveta pozvala je u sredu 12. januara u otvorenom pismu direktorku YouTube-a Suzan Vojdžicki (Susan Wojcicki) da preduzme korake koji će sprečiti da YouTube ostane jedan od glavnih kanala za plasiranje dezinformacija na internetu.

Fektčekeri (eng. fact checker), su pojedinci ili organizacije koje proveravaju istinitost koje se objavljuju na nekoj internet platformi.

Među potpisnicima ovog apela je i Istinomer, iz Srbije, koji je preneo ovo saopštenje medijima.

EU na udaru pandemije dezinformacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Fektčekeri su podsetili na nekoliko primera videa objavljenih na YouTube-u koji su proizveli veliku štetu šireći netačne informacije o virusu COVID-19 i vakcinaciji protiv njega, te promovišući lažne lekove, uključujući i navodne lekove za rak.

“Izbori širom sveta su takođe bili pogođeni širenjem dezinformacija - npr. od dana uoči američkih predsedničkih izbora do dana nakon njih, video snimci na YouTube-u koji podržavaju narativ - o prevari - pregledani su više od 33 miliona puta. Uprkos tome što se radi o dokazano netačnim informacijama, svi navedeni videi prošli su ispod radara pravila o dezinformacijama ove kompanije, naročito u zemljama van engleskog govornog područja. Za međunarodnu fektčekersku zajednicu, ovo je samo nekoliko dokaza da politike ove kompanije protiv dezinformacija nisu efikasne”, dodaje se u saopštenju.


Imajući u vidu da veliki udeo pregleda na YouTube-u potiče iz njegovog sopstvenog algoritma preporuke, oni apeluju na YouTube da se pobrine da aktivno ne promoviše dezinformacije svojim korisnicima ili da ne preporučuje sadržaj koji dolazi iz nepouzdanih kanala.

Potpisnici apela pozveli su direktorku YouTube-a da se više posveti transparentnosti kada je reč o dezinformacijama na toj platformi, da ponudi više konteksta korisnicima, aktivnije radi protiv onih koji krše pravila, kao i da aktivnije radi protiv dezinformacija na drugim jezicima, pored engleskog.

XS
SM
MD
LG