Dostupni linkovi

Društvene mreže kao poligon za ekstremiste


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Stranice popularne društvene mreže Fejsbuk postaju svojevrsne PR platforme ekstremista raznih boja i centri za regrutaciju građana Srbije za ratišta u Ukrajini, Siriji i Iraku. Razne četničke skupine neometano pozivaju dobrovoljce u Ukrajinu, a poslednjih dana tom mrežom cirkulišu i stranice koje pozivaju na stvaranje sandžačke armije. Tim povodom pokrenulo se srpsko tužilaštvo, ali nema sveobuhvatnijih pokušaja da se uđe u uzroke ovim pojavama.

Na stranicama Fejsbuka već se obreo sajt “Kosovski front” čiji je osnivač Aleksandar Kravčenko, kamarad ministra odbrane samoproglašene Donjecke Republike Igora Strelkova. Obojica su kao ruski dobrovoljci učestvovali u ratu u BiH na strani Vojske RS. Na ovoj društvenoj mreži figuriraju čak i oglasi u kojima se preporučuju volonteri za ukrajinski front, pri čemu, recimo, najnormalnije cirkulišu informacije o delovanju četničke dobrovoljačke skupine “Jovan Šević”.

Ovih dana, prema medijskim navodima, na Fejsbuk su pristigli i drugi posetioci, kao što je stranica “Oslobodilačka vojska Sandžaka”, sa koje se poručuje: “Mi hoćemo da Sandžak bude Republika. Sandžački tigrovi, pridružite se – pokažimo svima ko su sandžački sinovi”, a sa te mreže se poziva i na formiranje “Armije Sandžaka”. Navodni razlog za formiranje "Armije Sandžaka" prema pisanju autora stranice, jeste odbrana bezbednosti Bošnjaka i teritorije Sandžaka, kao reakcija na najavu četničkog pokreta da će doći u Novi Pazar, posle nedavnog defilea momaka u uniformama nalik onima kakve je nosio Aćif-efendija, ratni gradonačelnik Novog Pazara.

Tim povodom pokrenulo se Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Tužilac Branko Stamenković rekao je da je po saznanju za tu stranicu formirao predmet i tražio od MUP-a da prikupi sve podatke, nakon čega će obavestiti javnost.

Meho Omerović
Meho Omerović

Pojava takvih stranica na društvenih mrežama ozbiljna je provokacija i država hitno mora da reaguje, kaže za RSE Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava. On najpre podseća da smo poslednjih nekoliko dana na pojedinim društvenim mrežama imali neku vrstu prepucavanja:

“Prvo se oglasio četnički odred iz Ukrajine, koji je, reagujući na šetnju uniformisanih mladih ljudi, učenika medrese koje je predvodio muftija Muamer Zukorlić, najavio da će se prošetati Novim Pazarom, posle čega smo imali reakciju nekih drugih, uključujući i poziv na naoružavanje i formiranje takozvane Armije Republike Sandžak, da bismo onda videli Fejsbuk stranicu Radomira Počuče, bivšeg portparola antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, koji je već otišao u Ukrajinu na ratište i stavio se na stranu separatista.

U nekoliko dana imali smo sve to, na šta smo mi iz Socijaldemokratske partije Srbije, predsednik Rasim Ljajić i ja, upozoravali. Blagovremeno nereagovanje države i olako shvatanjen provokacija te vrste mogu dovesti do neželjenih posledica. Ja mislim da ne smemo doći u situaciju da nam neko objašnjava kako su se tamo neka deca igrala i šalila jer ovo nisu stvari za šalu, ovo je poslednji trenutak da država reaguje, da se zaustavi to ludilo u koje su pojedinci krenuli – bez obzira da li se zalagali za formiranje nekakvih armija, šetali u uniformama saradničkih snaga okupatora iz II Svetskog rata ili onih koji podržavaju separatiste u Ukrajini. Svi oni su isti – isti u jednom jedinom, a to je da ne žele dobro ni državi ni narodu kom pripadaju“, ocenjuje Omerović.

Sve opisano predstavlja konsekvencu dugogodišnjeg nečinjenja, odnosno, pogrešne politike vlasti i zapostavljanja sandžačkog regiona, komentariše za RSE Samir Tandir, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Mi se nalazimo u posljedici. Šta je uzork? Uzrok je pogrešna politika koja se vodila proteklih petnaest godina. Sandžak je regija gdje imamo veliki procenat nezaposlenosti, iznad 50 odsto. Imamo gradove kao što je Novi Pazar, koji su najmlađi u Evropi, imamo ogroman prirodni priraštaj, koji je veliki resurs, velika šansa Republike Srbije, a sa druge strane imamo veliku nezaposlenost i osjećaj diskriminacije u većinskom narodu u Sandžaku, kod Bošnjaka”, ocenjuje Tandir, koji za to upire prstom na prethodne ekipe na vlasti.

“Za to je najodgovorniji ministar koji je petnaest godina u kontinuitetu na vlasti – Rasim Ljajić. I kada vi imate ogroman broj mladih, ogromnu energiju, a veliki broj nezaposlenih, ako ih ne kanališete i usmjerite u sistem, normalno je da oni pronađu neke virtuelne zabave. Pod hitno moramo da se suočimo sa uzrokom, a uzrok je upravo ta pogrešna politika, ogromna korupcija u lokalnoj samoupravi, prvenstveno u Novom Pazaru, koja ne mari za potrebe građana, već se isključivo bavi sama sobom. Oni su najveći krivci, najodgovorniji, za to što imamo danas u praksi”, kaže Tandir.

Ćorović: Bez dugoročnih posledica

Upitan da li lokalni aktivisti i organizacije mogu konstruktivnije kanalisati energiju mladih u Sandžaku, ovaj naš sagovornik najpre ukazuje na posledice, kako kaže, opasnih poruka koje su građankama i građanima Sandžaka slali režimi Vojislava Koštunice i Borisa Tadića:

“Vi imate situaciju da je režim Vojislava Koštunice aktivno učestvovao u pokušaju rušenja legalnih i legitimnih organa Islamske zajednice u Srbiji – to je dokazano; imate situaciju da je režim Borisa Tadića direktno osporio izbornu volju koju su Bošnjaci iskazali na izborima za Nacionalni savjet 2010. godine. Znači, vi ste poslali dvije poruke jednom manjinskom narodu u Srbiji da nije bitno šta oni odlučuju nego da će im se odluke nametati. Na drugoj strani, moram da pohvalim ekspoze premijera Aleksandra Vučića, koji je istakao da će se prema Sandžaku i prema Bošnjacima voditi drugačija politika.

Moram da istaknem i odgovorno ponašanje ministra Nebojše Stefanovića, koji je prilikom nedavne posjete Novom Pazaru naglasio da neće dozvoliti da policijske snage budu izmanipulisane, kao što su izmanipulisane i zloupotrebljene kada je Rasim Ljajić doveo odred žandarmerije da bije njegov narod na hadžetu u septembru 2010. godine. To su vrlo dobre poruke i želim da vjerujem da je ova vlada izvukla pouke iz pogrešnog ponašanja i Koštunice i Tadića. Ono što mi u narednom periodu očekujemo jeste da se taj pozitivan trend nastavi i da imamo konkretne pomake. Što više tu mladu energiju budemo kanalisali u legalne tokove – a interes nam je zajednički – to ćemo te pokušaje o kojima govorite, i na Fejsbuku i drugde, uspješnije minimizirati i potpuno isključiti”, kaže Tandir.

Poslanicu opozicione Demokratske stranke Aidu Ćorović pitali smo da li su oni koji sa Fejsbuk stranice pozivaju na formiranje “Oslobodilačke vojske Sandžaka” marginalizovani pojedinci ili tu ima osnova za strah od ozbiljnijih ekstremističkih grupa.

Aida Ćorović
Aida Ćorović

“Mislim da se radi o šačici izmanipulisanih mladih ljudi i znamo iz kojih kuhinja to dolazi. Mislim da je reč pre svega o kuhinji Muamera Zukorlića. Nažalost, ja sam verovala da je Sulejman Ugljanin promenio kurs i da je drugačije počeo da vodi svoju politiku, ali s obzirom da je ostalo tek nešto više od mesec dana do izbora sa nacionalne savete, dakle, i za Nacionalni savet Bošnjaka, ispostavlja se da se, kao i pre četiri godine, vodi ista nacionalistička retorika - kao da se Zukorlić i Ugljanin u tome utrkuju. Ne pričaju o onome što nacionalni saveti treba da rade i šta su im ingerencije i onda je ostalo da se ponovo zvecka oružjem i da se radi ono što se radilo od početka devedesetih godina.

Mislim da sve te Fejsbuk objave neće imati dugoročne posledice. Međutim, bilo bi pogrešno i loše da to bagatelišemo. Ako prepustimo mlade ljude opasnim ljudima koji u jedan lonac stavljaju religijsku i nacionalnu priču, kao što to vrlo vešto i manipulativo radi Zukorlić, to onda dugoročno moze da bude opasno. To će dugoročno da stvara jaz između Bošnjaka i Srba u Sandzaku i jugozapadnoj Srbiji, a s druge strane stvaraće ogroman odijum prema Bošnjacima u Srbiji”, kaže Ćorović, koja ističe da je izuzetno loše to što od strane države nema nikakve reakcije:

“To onda stvara utisak saučesništva države; utisak da njoj, ovakvoj kakva jeste, siromašna i kvazidemokratska, treba neko čudovište u obličju Zukorlića kojim će da plaši stanovništvo u Srbiji, a ko će to drugi da radi nego manjine i oni najgori u njima? Država tako jednim udarcem ubija dve muve: ima tu vrstu dimne zavese za srbijansku javnost, a dodatno Sandzak i Bošnjake kao manjinu dugoročno osiromašuje i otcepljuje od stvarnosti time što konstantno šalje poruke o tome da je to trusno područje, u koje, razume se, onda niko neće ulagati, čak ni oni iz turske dijaspore, koji potiču iz tog regiona”, upozorava Aida Ćorović.

XS
SM
MD
LG