Dostupni linkovi

Krizni štab Federacije BiH predlaže povratak navijača na stadione 


Stadion Grbavica, Sarajevo
Stadion Grbavica, Sarajevo

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine je 1. juna na sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera koje su na snazi zbog pandemije korona virusa.

Održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca i popunjenosti stadiona do 30 posto kapaciteta stadiona ali ne više od 500 osoba po tribini, jedan je od prijedloga Kriznog štaba Ministarstva koji će biti upućeni Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na usvajanje.

Publika neće smjeti imati navijačke rekvizite, moraće nositi maske i poštovati epidemiološke mjere što će nadzirati COVID redari.

S obzirom na trend pada broja oboljelih, Krizni štab predlaže da se broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom do 100 osoba.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva/100.000 stanovnika.

U Federaciji BiH policijski sat je ukinut 20. maja, u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) 22. maja a istog dana policijski sat je stavljen van snage i na području Brčko distrikta.

U RS je 19. maja Republički štab za vanredne situacije donio odluku da se navijačima dozvoljava prisustvo na utakmicama. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produženo je do ponoći te je u baštama od 21 sat dozvoljena muzika uživo.

A u ponedjeljak 31. maja, Štab je donio odluku da će RS od 7. juna biti povećan dozvoljeni broj ljudi na javnim okupljanjima do 120 lica, a na privatnim okupljanjima 70.

Također će biti moguća i svadbena veselja i muzika u zatvorenom prostoru ali na način koji će propisati Institut za javno zdravstvo RS.

Za organizaciju masovnih događaja na otvorenom, Institut će kreirati preporuke po jasno propisanim epidemiološkim mjerama čiji je cilj zaštita zdravlja stanovništva.

U Institutu za javno zdravstvo RS smatraju da je sada epidemiološka situacija mnogo bolja nego u martu i aprilu. Navodi se kako je prošle sedmice prosječan procenat pozitivnih lica na korona virus na dnevnom nivou iznosio 9,20 odsto, odnosno od 100 uzoraka koji se testiraju 10 lica je pozitivno.

U Bosni i Hercegovini je 1. juna, prema podacima zdravstvenih ustanova, potvrđen 81 novi slučaj zaraze korona virusom. Preminulo je još 17 osoba.

Od početka pandemije, u martu 2020. godine, korona virusom je u BiH je bilo zaraženo ukupno 204.012 osoba, dok je od posljedica zaraze preminulo 9.253 lica.

XS
SM
MD
LG