Dostupni linkovi

U Federaciji BiH štrajk upozorenja


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović

Stand by aranžman između BiH i MMF-a “težak” 1,2 milijarde konvertibilnih maraka nije ni krenuo u realizaciju, a efekti uslova već su počeli potresati Federaciju BiH. Budžetski korisnici kreću u borbu protiv najavljenog smanjenja plata za 10 posto.

Policajci, državni službenici, zdravstveni radnici i drugi uposlenici koji se finansiraju iz budžeta FBiH će svaki radni dan u narednih 15 dana organizovati štrajk upozorenja u svim javnim ustanovama. Ako zahtjevi prođu ugluho, desiće se ono što je i logičan slijed - bunt, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber:

Edhem Biber, Foto: Midhat Poturović
„Desiće se ono što niko ovdje ne želi – veliki protesti, dugotrajni štrajk – prije svega onih najugroženijih: prosvjetara, zdravstvenih radnika, policajaca, državnih službenika, ali i komunalaca, poštara i svih onih koji su direktno pogođeni ovim zakonom. To nikome ne treba. Ja očekujem da će Vlada pokazati dozu razuma.“

Još prošle sedmice vlasti u Federacije BiH mogle su osjetiti dio raspoloženja kategorija RVI i porodica poginulih boraca kad im se dirne u džep:

Prošlosedmični protesti ratnih vojnih invalida pred zgradom Vlade
„Dole vlada! Ne smije niko izići!“
„Treba skinuti lopova!“
„Uaaaa! Uuuaaaa!“

Policija, ionako malo plaćena za borbu protiv kriminala, ovim zakonom mogla bi biti dodatno ugrožena, tvrdi predsjednik Sindikata policije KS Nedžib Đozo:

„Policija Kantona i državni službenici i namještenici će ovim zakonom biti oštećeni tako da će njihova primanja biti umanjena minimalno 300 konvertibilnih maraka. Policija neće moći čak ni uniforme dobiti koje je trebala dobiti još prošle godine. Da li je njima interes da oni policiju svuku u ravan, tako da oni ne mogu da rade, ili je interes da policija bude spremna, obučena, dobro plaćena, da se na minimum svedu mito i korupcija u policiji.“


I policajci štrajkuju, Foto: Midhat Poturović
Dok u FBiH pokušavaju naći modus za prevazilaženje problema, iz MMF i Svjetske banke izražavaju zabrinutost zbog odgađanja potpisivanja aranžmana, što ugrožava međunarodni kredibilitet BiH. Nisu ugrožena samo sredstva MMF-a već i novac Svjetske banke planiran kao finansijska pomoć BiH koja bi se realizirala kroz kredite malim i srednjim preduzećima, te budžetsku podršku.

Direktorica Svjetske banke i regionalna koordinatorica za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Jane Armitage, kaže da je okvirna suma oko 150 miliona eura, koje bi se realizovale u naredne dvije godine:

„Zakonski ili pravno gledano, to nije preduslov. Međutim, vrlo je bitno da postoji potpisan stand-by aranžman, kako bismo mogli da u najboljoj volji izvršimo plasiranje svojih sredstava.“


Ovakvi projekti bi za BiH trebali biti među prioritetima, smatra premijer RS Milorad Dodik, naročito jer se radi o 70 miliona dolara za mala i srednja preduzeća, i projekat podrške budžetima koji bi mogao biti i do 180 miliona eura. I ovo ovisi uglavnom o sposobnosti federalne vlade da ispuni uslove zadate od MMF-a:

Milorad Dodik: Učiniti sve da se realizuje stand-by aranžman
„... s tim što bi se u prvoj, ovoj godini realizovalo 100 miliona evra. Za ovaj drugi projekat je važno reći da je uslovljen prije svega realizacijom stand-by aranžmana sa MMF-om i da je ovo dio te strukture. Mi smatramo da zaista treba učiniti sve da se, prije svega, realizuje stand-by aranžman.“

Ono što su dobili jeste da će smanjenja biti, ali u ukupnoj masi u odnosu na planiranu stavku u budžetu za 2009. godinu, ali se neće odnositi na pojedinačne isplate korisnicima prava, kako je to namjeravano ranije. Do kraja godine mora se izvršiti temeljita i revizija svih budžetskih korisnika iz domena veteranskih i socijalnih kategorija, a u roku od 120 dana treba da se uspostavi jedinstveni registar korisnika u ovoj oblasti.

No, na koji način i koliko oduzeti onima koji ionako nemaju ništa, te žive jedino od onoga što im i kada Vlada uplati na račun?

U ovu kategoriju spada i Mirzet Jahić, demobilisani borac iz Kalesije. Pješke je krenuo prema Sarajevu da pred zgradom federalne Vlade, ionako jedva sit, započne štrajk glađu, jer od aktuelnih primanja suprugu i troje djece ne može izdržavati:

Demobilizirani borci iz Kalesije i Živinica, Mirzet Jahić i Ibrahim Kozarević pješke su se zaputili u Sarajevo, gdje će pred Vladom štrajkovati glađu.
„Kad je mom djetetu pozlilo, ček'o sam ko ozeb'o sunce ovih 150 maraka nji'ovih, što daju. Nije bilo uplaćeno. Više nisam mog'o. Voda je prešla preko čaše. Pozivam sve demobilisane pripadnike Armije BiH da nam se pridruže u borbi za svoja prava. Ovo je sramno. Ako je federalni budžet bankrotir'o, neka bankrotira. Mi imamo više poslanika neg' Evropski parlament, neg' SAD! To je sramno. Ako ima jedan Njujork pet miliona stanovnika i može da živi, zašto ne može Bosna i Hercegovina!?“

Građani, uglavnom podržavaju štrajk:

„Da sam radnik Mittala, ja bih se složio s tim.“
„Podržavam, da, zato što sam apsolutno siguran da su ti ljudi što će stupiti u štrajk u pravu“
„Svima treba jednako smanjiti, da bude pravedno, pa da onda možemo sa MMF-om potpisati.“


Paralelno s mjerama federalne Vlade, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o smanjenju primanja dužnosnika, državnih službenika i zaposlenika na državnom nivou, čime bi trebale biti ostvarene uštede od 40 miliona KM na godišnjem nivou u skladu s ispunjavanjem zahtjeva koji je Međunarodni monetarni fond postavio za zaključivanje stand-by aranžmana za period 2009.- 2012. godine.
XS
SM
MD
LG