Dostupni linkovi

Vlasti Federacije BiH rade najlošije


Parlament Federacije, Foto: Midhat Poturović
Parlament Federacije, Foto: Midhat Poturović
Rezultati rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH u prvih devet mjeseci ove godine potvrđuju da se radi o najlošijim institucijama vlasti u BiH, ocjena je koju su danas javnosti iznijeli Centri civilnih inicijativa. U ovoj nevladinoj organizaciji konstatovali su da su Vlada i Parlament uradili samo trećinu predviđenog posla.

Katastrofalno, skandalozno, nefunkcionalno - samo su neke od brojnih loših ocjena koje su javno izgovorili predstavnici nevladine organizacije Centri civilinih inicijativa o radu Parlamenta i Vlade Federacije BiH. Nažalost, kako kažu, to su bile i njihove prognoze koje su se obistinile.

Glasnogovornica Majda Behram - Stojanov ukazala je na nisku efikasnost, indolentnost i socijalnu neosjetljivost izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH:

„Uz šokantnu licemjernost i netransparentnost, nakon što su primanja većine budžetskih korisnika u Federacije smanjili za 10 posto, najvećem dijelu javnosti je i dalje ostao nepoznat procenat smanjenja primanja izabranih i imenovanih dužnosnika Federacije.“


Vlada Federacije, koja radi bez usvojenog programa rada, upozorava Denis Telić, utvrdila je jedva jednu trećinu planiranih zakona:

VLAST SE BAVI SAMA SOBOM

„Za devet mjeseci 2009. godine Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila 35 iz Nacrta
Za devet mjeseci Parlament je usvojio tek 10,8 posto zakona iz plana Vlade, što je još samo jedan u nizu dokaza o krajnjoj nefunkcionalnosti, a time i besmislenosti postojanja vladajuće koalicije.
programa rada za 2009. godinu, što predstavlja manje od 30 posto planirano tim nacrtom. Za devet mjeseci Parlament je usvojio tek 10,8 posto zakona iz plana Vlade, što je još samo jedan u nizu dokaza o krajnjoj nefunkcionalnosti, a time i besmislenosti postojanja vladajuće koalicije.“


U isto vrijeme Centri civilnih incijtaiva ističu da su katastrofalni rezultati rada Parlamenta Fedracije BiH jedan od glavnih uzročnika krize uz ovom entitetu. Mersad Avdić kaže da kasne u svim segmentima od početka rada ovog saziva:

„U tri godine od 343 planirana zakona usvojeno je svega 52, što predstavlja svega polovinu jednogodišnjeg plana, odnosno 15 posto od onoga što je bilo planirano za tri godine.“

Nakon svega ovog zaključak je jasan, kaže Majda Behram - Stojanov. Prisutna je vlast koja se bavi sama sobom:

„I vlast čija je kulminacija korisnog rada bila u pokušaju da dođe do sredstava MMF-a kojima će napuniti budžet i omogućiti samo dalje nesmetano funkcionisanje glomaznog i rastrošnog aparata.“


Iz CCI-a obećavaju da će u predvečerje narednih izbora početi objavljivati i takozvane crne liste koje će davati bh. građanima:

„Od opštine do opštine crne liste i reći za koga apsolutno više ne bi smjeli nikad glasati.“
XS
SM
MD
LG