Dostupni linkovi

FBiH: Vraćeno pravo na vojnu penziju za 4.800 korisnika


Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u srijedu je, na vanrednoj sjednici Doma, većinom glasova usvojio zakon kojim je vraćeno pravo na vojnu penziju za 4.800 korisnika, velikim dijelom komandnog kadra Armije BiH i HVO-a.

Ovo pravo dovedeno je u pitanje nakon što je Ustavni sud Federacije BiH u cijelosti poništio tzv. uredbu 3., na osnovu koje je penzionisano oko 4.800 uglavnom bivših generala i vojnika.

Sud je donio odluku po zahtijevu bivše predsjednice Federacije Borjane Krišto, a zbog člana 8., u kojem je stajalo da se mogu penzionisati ona lica koja su dobila otpremninu od 6.000 KM, ali ne i ona sa 10.000. Ustavni sud dao je rok od tri mjeseca da se pripremi novo zakonsko rješenje.

Nakon što je Predstavnički, a potom i Dom naroda Parlamenta Federcije po hitnoj proceduri usvojio prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju, čime su objednjene tri uredbe, vraćeno je pravo za sve korisnike vojnih penzija.

Ilustrativna fotografija
"Ovim zakonom obuhvaća se samo uredba 3. na koju se očitovao Ustavni sud. Za sve ostalo daje se rok Vladi i resornim ministarstvima da urade novi zakon, a tim zakonom biće obuhvaćeni policajci, njih oko 300, zatim će biti obuhvaćeni penzioneri koji su penzionisani prije uredbi i koji su obavljali veću komandnu dužnost, a imaju niže penzije kod onih koji su otišli po uredbi, znači niže od svojih potčinjenih», pojašnjava Zukan Helez, federalni ministar za boračka pitanja.

Komisija koju je Vlada u prošlom sazivu formirala još 2009. godine, da bi pripremila prijedlog zakona, nastaviće sa radom jer se očekuju izmjene i dopune zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu penziju.

Urađena revizija zakona

Helez pojašnjava kako postoji veliki broj ljudi koji nisu znali da je uredba donesena, pa su ostali bez penzija. Isto tako, ima i onih koji su to pravo nelegalno stekli, no izmjenama i dopunama zakona takve nepravilnosti bi trebale biti riješene:

«Za reviziju zakona, ja sam dobio zadatak, odnosno ministarstvo na čijem sam čelu, rok od 15 dana i on je već urađen, poslan je na Vladu i evo sad slijedi procedura zakonska.»

Usvojenim zakonskim prijedlogom obuhvaćeni su nekadašnji pripadnici Vojske Federacije BiH koji su penzionisani do 2004. godine odlukama civilnih zapovjednika. Oni će od 1. januara 2012. godine ostvarivati penziju na način da penzijski osnov bude visina plaće koju su 2004. godine ostvarile djelatne vojne osobe Federacije BiH po činu, stažu i dužnosti.
U današnje vrijeme kada jedan pukovnik ili brigadir odlazi u penziju sa punim radnim stažom, to vam dođe da je penzija veća od plate, ustvrdio je Zijad Mušić-

Protiv prijedloga zakona bili su delegati iz hrvtatskog kluba.

«Ako se u mirovinu po istom principu uvode ljudi, a ako koeficijent ili osnovica za isplatu mirovine nije jednak, znači zakon je neustavan. Optimistični su oni koji tvrde da mogu za šest mjeseci napraviti u ovom sektoru reda - i ja ne vjerujem», pojasnio je Josip Perić iz Hrvatske stranke prava.

Predloženi zakon ipak je usvojen većinom glasova iako su mnogi delegati primijetili velike manjkavosti.

«U današnje vrijeme kada jedan pukovnik ili brigadir odlazi u penziju sa punim radnim stažom uzima mu se koeficijent 75 posto od njegove plaće i kad se na taj koeficijent doda ovo što imamo sad isplatu penzija, to vam dođe da je penzija veća od plate», rekao je Zijad Mušić iz Stranke demokratske akcije.

Zakonskim rješenjem koje treba biti doneseno u narednih šest mjeseci biće obuhvaćene sve kategorije koje ispunjavaju uvjete za povoljnije penzionisanje, a koje sada nisu obuhvaćene zakonom, uključujući i policiju. Pretpostavlja se da je riječ o 23.000 korisnika vojnih penzija.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG