Dostupni linkovi

Federacija BiH: Poticaji dijeljeni po stranačkim i rodbinskim vezama


Ilustracija, novčanice konvertibilne marke
Ilustracija, novčanice konvertibilne marke
Od 15 miliona KM poticaja, koliko je u mandatu ministra energije, rudarstva i industrije FederacVahida Heće dodijeljeno privatnim firmama u ovom entitetu ili Distriktu najmanje 4 miliona KM otišla su privatnim firmama čiji su vlasnici ili prvi ljudi porodica ili članovi političkih stranaka ili njihovih donatora.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, od 129 firmi najmanje 33 su se nalazile pod kontrolom članova i donatora Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HDZ 1990 i Narodne stranke radom za boljitak.

Jedan od primjera kako su se poticaji dijelili jeste firma Pool trans, odnosno Bio pool. Godinu dana nakon što su dobili 50 hiljad KM polovina vlasničkog udjela pripala je Sabini Hećo, ministrovoj supruzi. Otac vlasnika firme Mirza Kuluglić kaže da je poticaj tražen za popravku krova. Također, pojašnjava i zašto je Hećina supruga dobila vlasnički udio:

‘’Da bi Hećo bio više zainteresovan pošto je stalno u Turskoj, ovdje ondje, da im pronađe nekog strateškog partnera.’’

Niti je firma preuredila pogone niti je zaposlila radnike. Zbog neispunjenih očekivanja, kažu kako će uskoro završitit i priču sa Hećinom suprugom.

Centar za istraživačko novinarstvo došao je do podataka da su se novcem od poticaja okoristile firme koje, osim navedenih veza, nemaju čak ni registrovanu djelatnost za koju su tražili i dobili novac, ili su se netom nakon primitka sredstava ugasile.

Vahid Hećo
Vahid Hećo
‘’Bilo je firmi koje su likvidirane nakon što su dobile poticaj, znači ne da je u stečaju nego potpuno ugašena firma, a ministarstvo nije imalo mehanizme da uprati šta te firme rade. Bilo je firmi koje nisu bile registrovane za djelatnost za koju su dobile poticaj kao npr. Ova firma Grom BiH za koju smo saznali da uopšte u sudskom registru nema djelatnosti proizvodnje, a dobili su poticaj za proizvodnju. Ni vlasnik ni direktor više nisu u državi, firma još uvijek posluje na papiru, ali osoba koje su je vodile nema niti ta firma ima više sjedište", kaže Novinar CIN-a Mahir Šahinović.

Ima i indicija da su mnoge firme osnovane samo zbog toga da vlasnici uzmu novac, bez da su opravdali način njegovog utroška. Zvonimir Pavlović, predsjednik Komisije za praćenje utroška poticajnih sredstava, u razgovoru s novinarima CIN- a dao je naslutiti da je I ova opcija moguća:

‘’Nije to nikakva tajna, vjerovatno, nema šta drugo bit’, on je fiktivno to registrirao, pokupio pare i otiš’o ća i nema ga nigdje’.’’

Uz Grom BH, 50 .000 KM od poticaja nije opravdala ni firma Neutral iz Gračanice čiji je vlasnik Besudin Hodžić, koji je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat Stranke za BiH, kojoj pripada i Hećo, za Općinsko vijeće Gračanice. Četiri mjeseca nakon dobijanja sredstava, zbog neplaćanja privatnih kredita, vlasnika novac od poticaja uzela banka. Stotinu hiljada KM dodijeljeno je firmi Prevoz putnika iz Zavidovića, čiji su vlasnici članovi SDA.

Novac nije vraćen

Po istom su kriteriju poticaje dobijale i državne firme. Tako je, recimo, Javno komunalno preduzeće Gradska groblja iz Visokog dobilo 60 hiljada KM poticaja iz programa za pomoć zaposlenicima firmi u predstečajnom ili stečajnom postupku iako ne ispuunjava te uslove, a godinu ranije dobilo je 150 hiljada KM poticaja. Direktor firme je Asmir Hodžić, kadar Stranke za BiH. Stranačke mu veze kaže nisu pomogle, već to što je bio dosadan.

‘’Možda jedan dva posto jeste, ali ja sam po prirodi dosadan dok ne završim, bez dosade nema ništa’’, tvrdi Hodžić.

Ministarstvo je u ugovore ugradilo klauzulu kojom se preduzeća obavezuju da će vratiti novac koji nisu potrošili. Međutim, novac do danas nije vratilo nijedno državno preduzeće. Da su kriteriji bili nejasni potvrdili su i revizorski izvještaji.

Jedan od takvih je i slučaj dodjele 50 hiljada KM poticaja Centru „Skenderija“za organizaciju manifestacije Dani zdravstva. Direktor Skenderije je u to vrijeme bio Suad Džindo, član SBiH, a rješenje je doneseno isti dan kada je Skenderija podnijela zahtjev.

Podsjećajući na slučaj Fimi medije iz susjedne Hrvatske, predsjedavajući Odbora direktora Transparency International Emir Đikić kaže:

‘’Pretpostavke koje imamo su da su to bila sredstva koja su davana po prijateljskoj osnovi , bez utvrđenih kriterija i koja su, postoji mogućnost, čak bila korištena za finansiranje izbora.’’

Ministarstvo u novom sazivu pokrenulo je istrage, kako bi utvrdilo nepravilnosti, ali samo za 2010 godinu. Pitanje je šta će i hoće li moći vratiti.

‘’Pokrenuli su sad četiri pet postupaka povrata novca, međutim to će vrlo teško ići, neke firme su likvidirane, neke se više ne nalaze na tom mjestu na kojem su prijavljene, tako da ne znam kako će im uopšte upućivati poziv za tužbu'', kaže Mahir Šahinović.

Tako se uz javno priznanje davanja povoljnih kredita firmama sinova, zapošljavanje braće I bliske rodbine, niz nastavio davanjem poticaja iz državne kase i suprugama, partijskim drugovima i njihovim dobročiniteljima.
XS
SM
MD
LG