Dostupni linkovi

Stvoren uslov za finansiranje u Federaciji BiH


Parlament Federacije BiH, mart 2011
Parlament Federacije BiH, mart 2011
Jednoglasnom podrškom, u subotu je na prvoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog Parlementa, po hitnom postupku, usvojen Prijedlog budžeta za 2011.godinu.

Vlada Federacije BiH utvrdila je ovogodišnji budžet u iznosu od 1.699.318.442 KM, a on je u odnosu na prošlogodišnji budžet manji za 164 miliona KM. Prijedlog federalnog budžeta jučer je usvojio i Zastupnički dom federalnog Parlamenta.

Usvajanjem budžeta za 2011.godinu omogućeno je funkcionisanje Federacije BiH nakon 31. marta, kada prestaje važiti Odluka o privremenom financiranju FBiH. Budžet može biti operativan nakon objavljivanja odluke u Službenim novinama Federacije.

Usvojeni budžet ne odražava programsko opredjeljenje stranaka koje čine parlamentarnu većinu, te će manjkavosti biti riješene budućim rebalansom.

“Obezbijedili smo kontinuitet finansiranja i funkcionisanja Federacije i onih institucija i ustanova koje se oslanjaju na budžet FBiH”
, kaže premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Prijedlog budžeta u najvećem dijelu sačinila je Vlada Federacije BiH u proteklom sazivu. Novi saziv Vlade nije značajnije mjenjao predloženi budžet. Iako su nezadovoljni Prijedlogom, budžet su podržali i delegati Saveza za bolju budućnost BiH. Delegat SBB u Domu naroda federalnog Parlamenta Adnan Jupić.

“Da ne bi ugrozili najugroženije populacije, budžetske korisnike, penzionere, borce, mi smo donijeli Odluku da podržimo usvajanje budžeta, ovako lošeg dokumenta, upravo iz ovih razloga”
, ističe Jupić.

Oba doma Parlamenta Federacije BiH zadužila su Vladu Federacije BiH da omogući redovne isplate naknada boračkim kategorijama, bez njihovog smanjenja.

Dom naroda zadužio je Vladu da pri raspodjeli budžetskih sredstava namijenjenih nižim nivoima vlasti prioritet budu Bosansko-podrinjski, Livanjski i Posavski kanton, s obzirom na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze ovi kantoni.

Vlada je, također, zadužena da u roku od 90 dana Parlamentu Federacije BiH dostavi rebalans budžeta, kojim će kvalitetnije biti riješena sva bitna pitanja za Federaciju BiH.
XS
SM
MD
LG