Dostupni linkovi

U Federaciji BiH predloženo dalje ublažavanje epidemioloških mjera 


Sarajevo, 12. april
Sarajevo, 12. april

Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je povoljnija u odnosu na prethodne sedmice, zaključeno je na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije u utorak, 4. maja, te je stoga predloženo ublažavanje epidemioloških mjera.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH sedmodnevna incidenca na nivou ovog entiteta iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika. Iako je evidentiran pad broja oboljelih, najviša incidenca zabilježena je u tri od deset kantona FBiH- Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

Krizni štab je predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera, što se odnosi na pomjeranje ograničenja kretanja za sat vremena, od 22.00 do 05.00 sati, te dozvoljeno okupljanje do 30 osoba na skupovima na otvorenom.

Predložena je i naredba da se Centri za mentalno zdravlja stave u punu funkciju, kako bi se zaštitilo mentalno zdravlja stanovništva od posljedica bolesti COVID-19.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 280 novih slučajeva infekcije korona virusom, dok je od posljedica zaraze preminula 61 osoba, pokazuju podaci zdravstvenih institucija.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.454 testiranih uzoraka, od kojih je 157 bilo pozitivno na korona virus. U istom periodu zabilježena su 33 smrtna ishoda od posljedica infekcije.

XS
SM
MD
LG