Dostupni linkovi

Federacija BiH: Smjene u foteljama, protesti pred Vladom


Ulaz u zgradu Parlamenta Federacije BiH
Ulaz u zgradu Parlamenta Federacije BiH
Nakon što je Ustavni sud Federacije BiH u utorak presudio da je rukovodstvo Zastupničkog doma federalnog Parlamenta nezakonito smijenjeno, u srijedu je uslijedila primopredaja kabineta i funkcija.

Dosadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Fehim Škaljić, sa svojim zamjenicima, predao je rukovođenje Domom svojim prethodnicima, Denisu Zvizdiću i Stanku Primorcu.

Idi mi dođi mi - najjednostavniji je opis političkog stanja u Federaciji BiH. Kadrovi nove parlamentarne većine nisu se stigli pošteno ni navići na kancelarije rukovodilaca, a već ih pospremaju.

Odluka Ustavnog suda FBiH kaže kako su na poziciju došli prekršivši ustav. Fehim Škaljić, iz Saveza za bolju budućnost, koji je najprije, kako kaže sud, neustavno sjeo na poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma, saopštio je kako je njegovo opredjeljenje izgradnja pravne države.

„Kabinet predsjedavajućeg i kabinet potpredsjedavajućeg Tome Vidovića oslobođeni su od ljudi i stvari i danas u 10 sati su spremni i omogućuju im da preuzmu rukovođenje Zastupničkim domom. Želim posebno da istaknem da je naše konačno opredjeljenje izgradnja pravne države i da je presuda Ustavnog suda za nas neupitna“, ustvrdio je Škaljić.

Sa jedne od sjednica Parlamenta FBiH, juni 2012.
Sa jedne od sjednica Parlamenta FBiH, juni 2012.
Kako stvari stoje, ni povratnici neće dugo boraviti u foteljama jer slijedi repriza.

„Mi ostajemo pri zahtjevu za smjenu rukovodstva Parlamenta, tačnije ze smjenu gospodina Zvizdića i gospodina Primorca. Mi smo taj zahtjev već danas uputili“, kaže Jasenko Selimović, šef kluba zastupnika SDP BiH u federalnom Parlamentu.

Denis Zvizdić, kadar SDA, i Stanko Primorac, iz HSP, do prije nekoliko mjeseci bili su uzdanice koalicije sa SDP-om BiH na čelu. Partnerstvo se raspalo na podršci državnom budžetu, koju je uskratila SDA.

SDP BiH ubrzo je okupio novu većinu, kako u državi tako i u Federaciji, sastavljenu od SBB i dva HDZ-a. Ovim je posljednjim, podsjetimo, isti SDP u vrijeme ljubavi sa platformašima uskratila pozicije u federalnoj vladi i entitetskom domu naroda izazvavši krizu, pa čak i reagovanje visokog predstavnika. Bilo prošlo - sve sem krize.

Denis Zvizdić, novi - stari i, prema najavama, privremeni predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, od srijede se vratio na posao u skladu s odlukom Ustavnog suda.

„Pokušaćemo insistirati na tome da dinamiku rada Parlamenta vratimo u sistem normalnoga funkcioniranja. Ja bih vas podsjetio da smo samo zbog jedne vrlo neobične i panične žurbe da se dođe do dvije fotelje, a samo zbog četiri dana razlike izgubili tri mjeseca. Treba postaviti, naravno, pitanje šta se desilo unutar tri mjeseca“, kaže Zvizdić.

Bosanski cirkus

A u posljednja tri mjeseca dogodile su se nezapamćene suše koje su nanijele skoro milijardu dolara štete. Dok su u Parlamentu političari igrali oko vrućih fotelja, širom Federacije građani su gasili plamen koji prijeti da pohara Hercegovinu.

Poskupjelo je gorivo, hrana, a u proceduru je ušlo i poskupljenje plina. Pred federalnom Vladom nekoliko protesta radnika bez plata i posla.

Pred federalnim Parlamentom i šire - poljoprivrednici i stočari. Traže neisplaćene a obećane poticaje i strahuju od pomora stoke. Razmjena fotelja bila je bitnija od njihovih problema.

Protesti radnika Pretisa ispred Vlade FBiH, avgust 2012.
Protesti radnika Pretisa ispred Vlade FBiH, avgust 2012.
„To je bosanski cirkus. Političari više vode računa o svojim foteljama nego o stvarnom stanju i poljoprivrednika i radnika i boraca i svih populacije skretanjem sa prave teme. Treba obezbijediti sredstva i ispuniti obaveze prema građanima koje su preuzeli. Ovdje se samo spominju obaveze i prava, ali vjerujte mi da oni nemaju ni obaveza ni odgovornosti“, kaže predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović.

Dok su trajale smjene, plaćena je i snimljena i reklama federalnog Ministarstva poljoprivrede na kojoj ministar Jerko Ivanković poručuje: „ Kupujmo domaće“ - šta god uspjelo na najvišim temperaturama otkada se mjere u BiH.

„Kupujmo domaće - još ove godine, trebao je nadodati. Ove godine će se poklati ovce i krave i imaćemo malo jeftinog mesa, da vas razveselim, i onda ćemo kupovati iz Afganistana ili tamo negdje“, kaže stočar Junuz Brkić.

Uostalom, sve i da su nešto i uradili, odemo opet ispočetka.

„Odluke koje su donesene su nevažeće, nezakonite. Neko za to treba da odgovara. Mi ćemo pitanje odgovornosti sigurno pokrenuti na prvoj sjednici Parlamenta FBiH“, kaže Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Odgovarati sigurno neće niko.

„Odgovornost imam samo naspram provođenja odluke Ustavnog suda. S obzirom da nema još obrazloženja, ne znam za šta još mogu da odgovaram“, navodi Mira Grgić, zastupnica SDP BiH i sada već bivša potpredsjednica Parlamenta FBiH.

Nedim Ademović, advokat Denisa Zvizdića, nakon presude konstatovao je:

„Ovo je pobjeda pravne države.“

Pravna država, čini se, pobjeđuje samo na političkom retorici. To je paradoks u zemlji čiji je ustav jedan od nadiskriminatornijih na svijetu.

Da su udružili snage i mozgove istom mjerom kao što su za odbranu fotelja, bh. stranke su mogle sačiniti i valjan prijedlog ustavnih promjena u svjetlu presude u slučaju Sejdić i Finci, koji je mogao do kraja avgusta biti i usvojen u Parlamentu BiH.

To je, istina, drugi nivo vlasti, ali akteri su isti. Ovako ponovo i sve ispočetka. Nova većina, nove smjene, stari problemi.
XS
SM
MD
LG