Dostupni linkovi

Federacija BiH produžila epidemiološke mjere  


Red za vakcinaciju protiv korona virusa u Mostaru, 12. jun
Red za vakcinaciju protiv korona virusa u Mostaru, 12. jun

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) produžila je mjere protiv subijanja epidemije COVID-19 za još 14 dana, saopšteno je nakon hitne telefonske sjednice Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Navodi se da je Vlada usvojila informaciju Kriznog štaba ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

Ocijenjeno je da je prijetnja zdravlju stanovništva visoka zbog zabilježenog blagog porasta novooboljelih i utvrđenog prisustva novih varijanti virusa, od kojih tri koji izazivaju zabrinutost. Kao rizici su pomenuti i povećan broj ulazaka u zemlju i odlazak državljana BiH u susjedne zemlje, kao i propusti u pridržavanju epidemioloških mjera.

Vladama deset kantona FBiH, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije.

U saopštenju Vlade se navodi da sedmodnevna incidenca zaraze iznosi 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika.

"U odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi se rast broja smrtnih slučajeva, novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence. U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata", dodaje se u saopštenju.

Do 25.jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a obe doze je primilo 122.688 građana.

XS
SM
MD
LG