Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH pomaže privrednicima zbog korone


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) će raspodijeliti 105 miliona KM (52,5 miliona evra) predviđenih u ovogodišnjem budžetu iz Fonda za stabilizaciju privrede, na Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, saopšteno je iz Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava Vlada je donijela 20. septembra na hitnoj telefonskoj sjednici.

Za ovaj iznos se povećavaju subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima resora energije, rudarstva i industrije za 30 miliona KM (15 miliona evra), resora ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 15 miliona KM (7,5 miliona evra) i ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 60 miliona KM (30 miliona evra).

Odluka je donesena u skladu sa zaključkom Federalne vlade od 9. septembra kojom su ova tri ministarstva bila zadužena da Federalnom ministarstvu finansija podnesu zahtjev za presapodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 52,5 miliona evra.

Vlada je takođe, usvojila Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima u iznosu od 30 miliona KM (15 miliona evra).

Cilj Programa je očuvanje radnih mjesta kroz osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za prevladavanje vanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija COVID-19, u skladu sa opštim i specifičnim kriterijumima.

Vlada FBiH je u četvrtak, 16. septembra, donijela je odluku o dodjeli 30 miliona KM (oko 15 miliona evra) pomoći budžetima 80 gradova i opština za sanaciju posljedica pandemije virusa korona.

Korisnici sredstava, koja se odobravaju po javnom pozivu, dužni su da izvještaje o njihovom utrošku dostave Ministarstvu finansija FBiH najkasnije do 30. juna iduće godine.

XS
SM
MD
LG