Dostupni linkovi

Stupile na snagu odluke o ograničenoj cijeni peleta u oba entiteta u BiH


Grijanje na struju gasi izvoz električne energije iz BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Pogledajte i video: Grijanje na struju gasi izvoz električne energije iz BiH

Odluke vlada oba entiteta u Bosni i Hercegovini o ograničenju cijene peleta na 561 KM po toni stupile su u subotu na snagu.

Ujednačenim odlukama vlade Federacije BiH i Republike Srpske (RS) najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM (oko 280 eura) po toni ili 480 KM (oko 240 eura) plus PDV u trgovini na malo.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od subote, 12. novembra, su najavili pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Kako je pojašnjeno iz Vlade Federacije BiH, razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

U BiH su udvostručene cijene ogrjevnog drveta i drvenog peleta, ali i uglja. Domaći proizvođači ogrijeva pokušavaju podmiriti tržište Evropske unije (EU), nakon što je zbog rata obustavljen uvoz iz Ukrajine.

Hrvatska, Srbija i Kosovo umanjile su cijenu struje za manje potrošače, Albanija zamrznula cijene energenata, a Crna Gora ograničila cijenu peleta.

XS
SM
MD
LG