Dostupni linkovi

U Federaciji BiH naložene restriktivnije mjere


Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Federaciji BiH, od kantona se traži i pojačan nadzor nad primjenom epidemioloških mjera.
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Federaciji BiH, od kantona se traži i pojačan nadzor nad primjenom epidemioloških mjera.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od dva bh. entiteta, naložila je Vladama kantona i kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije.

U informaciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) navedeno je da je u odnosu na prethodnu sedmicu zabilježen rast svih indikatora, a najviše broja smrtnih slučajeva, hospitalizovanih i pacijenata na respiratoru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu od kantona se traži i pojačan nadzor nad primjenom epidemioloških mjera.

U Federaciji BiH u četvrtak 9. septembra registrovano je 393 novozaražena korona virusom, a 15 osoba je preminulo.

Naredbe i preporuke su donesene sa rokom važenja od 14 dana, računajući od 9. septembra.

U FBiH vakcinisano tek 11,7 odsto stanovništva

Federalna Vlada je na sjednici informisana i o rezultatima vakcinisanja na područiju ovog entiteta.

Prema podacima prikupljenim do 6. septembra, u Federaciji BiH je zdravstvenim ustanovama podijeljeno ukupno 577.040 doza vakcina protiv COVID-19.

Od toga je 367.292 osoba primilo prvu dozu (20,4 odsto), a potpuno je vakcinisano (prvom i drugom dozom) 209.748 osoba (11,7 odsto).

Iz Federalne Vlade saopšteno je i da se u njihovom skladištu trenutno nalazi 282.140 doza vakcina AstraZeneca, s rokom trajanja do kraja oktobra i 25.170 doza vakcina sa rokom do kraja novembra, što ukazuje na mogućnost da će značajna količina vakcina biti neiskorištena.

U informaciji Zavoda za javno zdravstvo navedeno je da trenutni podaci sedmodnevne incidence COVID-19 na području Federacije BiH iznosi 114,8 slučajeva na 100.000 stanovnika, što se smatra visokim nivoom prijenosa.

˝Povećanje obuhvata imunizacijom i implemetacija preventivnih javnozdravstvenih strategija i društvenih mjera ključni su za smanjenje broja oboljelih i umrlih od posljedica COVID-19˝, navedeno je u informaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Usvojen paket mjera za podršku privredi

Vlada Federacije BiH usvojila je i paket interventnih mjera u privredi kojima je obezbijeđeno 105 miliona KM (52,5 miliona evra) iz budžeta FBiH za 2021. godinu kao pomoć privredi.

Federalna Vlada usvojila je i 500 hjiljada maraka (250 hiljada evra) vrijedan program za pomoć oporavku turizma od poslijedica pandemije.

Na sjednici je razmatran i konsolidovani izvještaj o izvršenju federalnog budžeta u kojem je konstatovano da je u prvoj polovini 2021. ostvaren suficit od 328,5 miliona KM (164,25 miliona evra).

XS
SM
MD
LG