Dostupni linkovi

FBiH: Veterani prosvjedovali protiv smanjenja mirovina


Prosvjed vojnih penzionera ispred Vlade FBiH, 20. septembar 2012.
Prosvjed vojnih penzionera ispred Vlade FBiH, 20. septembar 2012.
Nekoliko stotina vojnih umirovljenika prosvjedovalo je ispred zgrade Vlade FBiH. Traže da se ukine odluka federalne vlade kojom se njihove mirovine smanjuju za 15 posto. Masovnije prosvjede najavljuju za mjesec dana, nakon lokalnih izbora.

Vojnici umirovljenici razočarani su dugogodišnjim odnosnom vlasti u Federaciji BiH jer se, kako kažu, poigravaju sa njihovim zakonom stečenim prava. Odluka federalne vlade da se njihova primanja umanje za 15 posto dovela bi brojne korisnike vojih mirovina na ivicu egzistencije.

„Ja samo žalim što misam poginuo da ne dolazim kao bijednik pred ove ljude koji su vani bili i sada odlučuju o našim sudbinama“, „Ja imam penzije 400 i nešto maraka. Sad su mi je smanjili, a će možda još. Od toga se živjeti ne može“, „Istjerali su nas faktički iz državne službe, doveli su tamo neke druge ljude, koji vjerovatno sad imaju visoke plate, a mi smo ostali na nekim mizernim penzijama“, „Ovim rastu plate, a nama uzimaju i ovo što imamo“, kažu ogorčeno.

Vojnici umirovljenici ističu da su prestankom zakona o uštedama 1. srpnja ove godine prestali i razlozi sa smanjenje mirovina braniteljske populacije. Odlukom je i povrijeđen Zakon o PIO-u, čime je izvršena diskriminacija u odnosu na ostale proračunske korisnike.
Prosvjed vojnih penzionera ispred Vlade FBiH, 20. septembar 2012.
Prosvjed vojnih penzionera ispred Vlade FBiH, 20. septembar 2012.

„Cilj ovog protesta je da pokažemo vladi da ćemo se boriti ujedinjeni, da kažemo vladi: ’Možete smanjivati naše penzije kako hoćete, ali ne bez borbe i ne dokle hoćete’,“ kazao je predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja.

Proteklih 16 godina vlasti u Federaciji BiH nisu riješili status vojih umirovljenika na pravi način. Njihovoj neodogovornosti mora se stati u kraj, ističe Drago Dragičević, predstavnik vojnih umirovljenika iz reda HVO-a.

„Treba se voditi bitka i pružiti otpor ovoj samovolji, ovoj nakazi od države i vlasti. Mislim da ćemo mi naći načina da pružimo otpor ovim vlastodršcima“, istaknuo je Dragičević.

Nitko od predstavnika federalne vlade danas se nije obratio vojnim umirovljenicima. Novi, masovniji prosvjedi najavljeni su nakon lokalnih izbora.
XS
SM
MD
LG