Dostupni linkovi

Ministar energije FBiH: Radnicima rudnika Kreka isplaćene plate


Rudnik u Tuzli, fotoarhiv
Rudnik u Tuzli, fotoarhiv

Radnici rudnika uglja "Kreka" bi trebali dobiti svoje plate u petak, 24. septembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ministar energije, rudarstva i industrije bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine(FBiH) Nermin Džindić.

Rudari sedam rudnika iz koncerna javnog preduzeća ‘’Elektroprivrede BiH ‘’ najavili su za 27. septembar protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH ukoliko se rudarima Rudnika uglja “Kreka” do 25. septembra ne isplate avgustovske plata.

‘’Plate su bile planirane za danas i danas su i bile,’’ kaže Džindić.

Najstariji bosanskohercegovački rudnik ‘’Kreka’’ ima 2.100 zaposlenih i već godinama se suočava sa finansijskim problemima.

U prvih šest mjeseci 2021. godine poslovao je negativno u iznosu od oko 13 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,5 miliona eura).

‘’Elektroprivreda BiH’’ je u aprilu 2021. godine pokrenula proces reorganizacije rudnika koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

Od 2009. godine, kada je formiran koncern sa rudnicima, do 2020. godine, EPBiH je u modernizaciju uložila 160 miliona eura, no i pored toga stanje u sedam rudnika koji posluju u okviru ovog koncerna daleko od očekivanog.

Džindić kaže da program restrukturiranja i ispunjavanje preuzetih obaveza ne smiju biti dovedeni u pitanje ni sa čije strane, te da je danas zatražio od rukovodstva "Elektroprivrede BiH" da ubrza sprovođenje programa.

XS
SM
MD
LG