Dostupni linkovi

FBiH: Najavljene veće cijene gasa, slijedi lanac poskupljenja


Postrojenje za distribuciju gasa, Sarajevo
Postrojenje za distribuciju gasa, Sarajevo
Osim političke krize jedino što se u BiH konstantno dešava jeste rast cijena. Najnovije poskupljenje najavljeno je u ponedjeljak, a odnosi se za porast cijene gasa za čak 20,12 %.

Kao jedini razlog za poskupljenje gasa za više od 20% iz BH Gasa navode poskupljenje ovog energenta na svjetskom tržištu. Direktor ove kompanije Adnan Kreso ističe kako su troškovi za distribuciju gasa veći 20% od cijene koju građani plaćaju.

Trenutna finansijska potraživanja BH Gasa od dužnika iznose oko 64 miliona KM, a najveći dužnik je Sarajevogas, koji duguje više od pola ovog iznosa. Kreso kaže kako je korekcija cijena neophodna, jer BH Gas ne može opstati:

„Mi više to ne možemo tolerirati zbog poslovanja firme. Cijena prati porast cijene plina na svjetskom tržištu, plus transportni troškovi kroz Mađarsku i Srbiju. Dakle, nemojte nikako brkati naša potraživanja sa povećanjem cijene. Mi povećavamo samo zbog toga što je došlo do povećanja cijene od našeg prodavca, to je GASPROM Moskva“, navodi Adnan Kreso.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj ističe kako će Vladi FBiH što prije uputiti zahtjev za poskupljenje gasa. Ministar Bahilj prihvatio je zahtjev BH Gasa za poskupljenjem ovog energenta. Ima razumijevanja za, kako kaže, tešku situaciju u kojoj se nalazi ova kompanija:

„Vlada svojim glasanjem donosi odluku da li će biti ili ne, da li će toliko ili manje. Ako se nastavi s ovom cijenom, do kraja godine će biti gudbitak 17,5 milion. BH Gas ima konstantno od 1. januara do sada gubitak na supstanci. Ko to može pokriti? Može Vlada pokriti. BH Gas više nema načina da to pokrije. Oni su se zadužili kod banaka 11 miliona KM da bi mogli plaćati Rusima.“

Lančano, kada poskupi gas, poskupiće i grijanje. I to već od septembra. Ministar trgovine Bahilj najavio je ovo poskupljenje, i to minimalno za 30%. Prema njegovim riječima, kompanija Toplane duguje Sarajevogasu 71 milion KM, a od građana potražuje više od 60 miliona maraka duga za grijanje.

Ministar Bahilj tvrdi kako građani Sarajeva koji imaju centralno grijanje minimalno plaćaju za te usluge:

„Plaćaju oko 1,18 maraka po kvadratnom metru, dok je to u okruženju 30 posto skuplje. Ti građani koji se uglavnom ne mogu isključiti su najveći dužnici“, kao opravdanje navodi Bahilj.

Zgrada Vlade Federacije BiH
Zgrada Vlade Federacije BiH
No, ministar je zaboravio da više od polovine stanovništva živi na ili ispod granice siromaštva. Da u BiH ima preko 200.000 penzionera, te više od pola miliona nezaposlenih. On pak tvrdi da je na Vladi Kantona Sarajevo da napravi socijalnu kartu:

„Ja sam tu jako strog, ali se mora napraviti socijalna karta za one najugroženije da im se i ovako mala cijena, znači ova nedirnuta cijena pet godina, smanji – ali da se napravi prava socijalna karta, ali da ne uđu u tu socijalnu kartu svi koji se naguraju.“

Uzmu koliko im treba

Još jedno u nizu poskupljenja koje se odražava na sve ostalo jeste porast cijena nafte i naftnih derivata. Od početka godine, nafta je poskupjela za 30%. Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj smatra kako se porast cijena nafte na svjetskom tržištu nije mnogo odrazio na BiH:

„Način da se ne dižu cijene na benzinskim pumpama je da država donese odluku da se smanje nameti na uvoznu cijenu, tzv. rafinerijsku cijenu na granici države.“

Predsjednik Pokreta potrošača iz Republike Srpske Dragovan Petrović napravio je poređenje cijena nafte iz 2008. godine i sada. Kako kaže prije četiri godine nafta je bila najskuplja, a cijene na benzinskim pumpama u BiH su približne današnjim.

„Taj korelacioni odnos u odnosu na 2008. godinu, kada je cijena barela nafte bila najveća, je poremećen na štetu potrošača i skuplje je gorivo negdje za 20 posto“, kaže Dragovan Petrović.

Svako novo poskupljenje energenata ima negativan uticaj na džepove građana. Za njim idu poskupljenja prevoza, pekarskih proizvoda, ali i ostalih namirnica i usluga.

Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra kako poskupljenje goriva bezobrazno zloupotrebljavaju svi, te povećavaju cijene i onih proizvoda koji ničim ne ovise o energentima.

„Ako se pojavi neki realan pritisak na cijenu goriva u svijetu, kao što je recimo dalje produbljenje krize u Iranu, to bi naravno dijelom opravdano a dijelom iz zloupotrebe bilo iskorišteno u BiH za još veće povećanje cijena, a onda je vrlo teško to ublažiti na bilo koji način“, tvrdi Igor Gavran.

Građani Sarajeva ogorčeni su novim poskupljenjima:

„Uzmu koliko im treba i...“

„To je sve granice prešlo. Jesu li oni poskupili prije možda dva mjeseca grijanje? Pa to je još jedan udar na građane. Grozno. I ostala poskupljenje - i sve to ide u nedogled. I ne znam kako će to izdržati penzioneri i ovi koji su nezaposleni, uostalom svi. Grozno.“

„Sve raste, samo plate ostaju iste.“


Nakon poskupljenja gasa i nafte, od septembra se očekuje i poskupljenje hljeba i drugih pekarskih proizvoda. Zbog suše i drugih nepogoda ovogodišnji rod pšenice imaće veće novčane vrijednosti, a što će, uobičajeno, uticati na brašno, kao i druge proizvode iz osnovne potrošačke korpe.
XS
SM
MD
LG