Dostupni linkovi

FBI: Kineski konzulat u San Fancisku krije bjegunca iz te zemlje


Zastave SAD i Kine
Zastave SAD i Kine

Kineska naučnica osumnjičena za viznu prevaru i prikrivanje veza s vojskom pobjegla je u kineski konzulat u San Francisku, prenosi BBC.

Tužitelji navode da je ona dio kineskog programa za slanje vojnih naučnika u tajnosti u Sjedinjene Države.

Podnesci tužitelja u saveznom sudu u San Franciscu navode da je okrivljena, nazvana Juan Tang, bila istraživač biologije na Univerzitetu u Kaliforniji, Davisu.

Piše i da je tokom intervjua sa agentima FBI-ja prošlog mjeseca, rekla da nije služila u kineskoj vojsci.

Međutim, navodi se u dokumentu, istraga je otkrila fotografije na kojima nosi vojne uniforme i pretragom njenog doma pronađeni su dodatni dokazi o njenoj pripadnosti kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA).

"U određenom trenutku nakon pretresa i intervjua 20. juna 2020., Tang je otišla u kineski konzulat u San Francisku, gdje je i ostala, procjenjuje FBI", navodi se u podnesku.

"Kako pokazuje slučaj Tang, kineski konzulat u San Francisku pruža potencijalnu sigurnu luku za zvaničnika PLA koji namjerava da izbjegne krivično gonjenje u SAD-u."

Tužitelji kažu da ovo nije izolovan slučaj, ali "čini se da je dio programa koji provodi PLA" u kome šalje vojne naučnike u SAD pod lažnim izgovorima.

U dokumentu se također ističu slučajevi dvojice drugih istraživača koji su u Kaliforniji uhapšeni posljednjih sedmica zbog laganja o svojim navodnim vezama s vojskom.

Dan ranije je, inače, Trumpova administracija naredila zatvaranje kineske misije u Houstonu, rekavši da je bila upletena u krađu intelektualnog vlasništva.

Kina je osudila poteze protiv njihovih naučnika i konzulata u SAD.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin optužio je američku administraciju da se služi izgovorima da ograniči, uznemirava ili napada kineske naučnike u zemlji.

"Kao odgovor na nerazumne postupke SAD-a, Kina mora izvršiti nužan odgovor i zaštititi svoja legitimna prava", rekao je na konferenciji za novinare, opisujući američke optužbe kao "zlonamjernu klevetu".

Nakon zatvaranja konzulata u Houstonu, predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio je zatvaranjem još kineskih misija.

Posljednjih mjeseci Trump se sukobljavao s Pekingom oko trgovine, pandemije korona virusa i nametanja kontroverznog novog zakona Kine o sigurnosti Hong Konga.

XS
SM
MD
LG