Dostupni linkovi

Favoritkinja za britanskog premijera Liz Truss obećava da će djelovati odmah


Liz Truss

Velika favoritkina da naslijedi Borisa Johnsona u Downing Streetu Liz Truss je obećala da će djelovati "odmah" u krizi troškova života u Velikoj Britaniji, dan uoči objave rezultata premijerske trke u zemlji.

"Djelovat će ako budem izabrana za premijera. Djelovat ću odmah na račune i ponudu energije jer mislim da to ide zajedno", rekla je Truss za BBC.

Očekuje se da će aktuelna 47-ogodišnja šefica britanske diplomatije 5. septembra postati nova premijerka Velike Britanije, nasljedjujući Borisa Johnsona, koji je primoran na ostavku početkom jula nakon više mjeseci skandala.

Poslije tri mjeseca kampanje oko 200.000 članova konzervativne stranke ljetos su glasali za Johnsonovog nasljednika.

Britanija bez Borisa: Džonsonov 'moćni' pad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Ekonomska politika je bila u centru rasprava obilježenih desničarskim stavovima.

Liz Truss je privukla članove obećavajući velika smanjenja poreza dok je njen rival Rishi Sunak, bogati bivši bankar, izgubio poene zalažući se za ekonomski realizam daleko od "bajki".

Objava izbora novog premijera se očekuje 5. septembra u 12.30 po lokalnom vremenu (13.30 po srednjoevropskom vremenu).

Ako bude izabrana, Liz Truss će ući u Downing Street u eksplozivnom ekonomskom i socijalnom kontekstu, sa inflacijom koja prelazi deset posto i ogromnim skokom cijena energije, koje prijete porodicama kao i školama, bolnicama i firmama.

Iako je obećala da će djelovati "već prve sedmice" da rastereti britanska domaćinstva, odbila je objasniti u čemu će se sastojati konkretno mjere koje namjerava preduzeti.

"Treba sedmicu dana da se pripremi precizan plan i osigura da ga možemo objaviti. Zato ne mogu u ovoj fazi da govorim o detaljima", rekla je ona.

Istakla je i da će za mjesec dana predstaviti plan fiskalne reforme da se suoči sa krizom.

XS
SM
MD
LG