Dostupni linkovi

Fauci: Skoro pa vertikalni porast COVID slučajeva, nade ima


Anthony Fauci, Washington, SAD (1. decembar 2021.)
Anthony Fauci, Washington, SAD (1. decembar 2021.)

Sjedinjene Države doživljavaju "skoro pa vertikalni porast" slučajeva COVID-a 19 dok soj korona virusa omikron zahvata zemlju, ali vrhunac bi se mogao očekivati tek za nekoliko sedmica, rekao je glavni američki savjetnik za pandemiju korona virusa Anthony Fauci, 2. januara.

"Definitivno smo usred jakog porasta broja slučajeva", rekao je Fauci u emisiji "Ove sedmice" na ABC-u, nazvavši rastuću stopu infekcije "bez presedana".

S obzirom da je soj omikron zahvatio svijet, u SAD-u je 31. decembra prijavljeno više od 440.000 novozaraženih, gotovo 200.000 više nego na vrhuncu pandemije prošlog februara.

Ali Fauci navodi da je iskustvo iz Južne Afrike - u kojoj je soj prvi put otkriven krajem novembra i brzo dostigao vrhunac, a zatim skoro isto tako brzo splasnuo -- dalo neku nadu.

Sve je više dokaza, dodao je, da je omikron blaži od prethodnih sojeva korona virusa.

Stope smrtnih slučajeva i hospitalizacija u Sjedinjenim Državama bile su daleko niže posljednjih sedmica nego tokom prethodnih porasta broja slučajeva COVID-a 19.

Sjedinjene Države, kao i druge zemlje, bore se da pronađu ravnotežu koja će zaštititi javno zdravlje bez ozbiljnog oštećenja ekonomije ili napada na ključne usluge poput policije i zračnog prometa.

S obzirom na to da se djeca u ponedjeljak (3. januar) vraćaju u škole nakon raspusta, Fauci i američki ministar obrazovanja rekli su da misle da se nastava može sigurno izvoditi ako se poduzmu odgovarajuće mjere.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Fauci je ponovo zamolio roditelje da vakcinišu djecu, da zahtijevaju da nose maske i da se testiraju ako je potrebno.

Američki ministar obrazovanja Miguel Cardona je stava da će povratak u učionicu biti izazovan, ali neophodan.

"Mislim da će biti neravnina na putu, posebno sutra", rekao je on za "Fox News Sunday", uz veliki broj nastavnika i osoblja koji su javili da su bolesni.

"Zasukat ćemo rukave, sve ruke na palubi, zadržimo našu djecu u učionici. To bi trebalo biti naše uobičajeno razmišljanje."

Eric Adams, koji je položio zakletvu kao gradonačelnik New Yorka, samo nekoliko minuta prije početka nove godine, rekao je da nema drugog izbora osim da se djeca vrate sigurno u školske klupe.

"Izgubili smo skoro dvije godine obrazovanja," rekao je Adams za ABC. "Ne možemo ponovo... Najsigurnije mjesto za djecu je unutar škole."

XS
SM
MD
LG