Dostupni linkovi

Fatva protiv sms razvoda braka


Ilustrovana fotografija
Ilustrovana fotografija
Priredila: Ena Stevanović

Vjerski čelnici u Tadžikistanu se pripremaju da izdaju fatvu protiv takozvanih sms razvoda, objavio je državni religijski komitet.

Odluka je donesena zbog mnogobrojnih pritužbi da se tadžikistanski muškarci koji rade u Rusiji razvode od svojih supruga preko sms poruke ili telefonskog poziva.

Tadžikistanska sunni islamska tradicija dozvoljava muškarcu da se razvede od žene uz samo jednu riječ „talaq“, što je islamski termin za izjašnjavanje o razvodu i može se koristiti tri puta.
Tadžikistanska sunni islamska tradicija dozvoljava muškarcu da se razvede od žene uz samo jednu riječ „talaq“.

Tadžikistanski vjerski lideri, međutim, insistiraju na tome da okončanje braka nije baš tako jednostavno.

„Naš državni zakon zabranjuje muškarcima da se razvode putem telefona“, rekao je novinarima u Dušanbeu Abdurahim Kholikov, čelnik državnog Vjerskog komiteta.

„To je protiv tadžikistanskog zakona i to je antiislamski. Državni Vjerski komitet i Vijeće reis ul uleme je raspravljalo o ovom pitanju i Vijeće će vrlo brzo objaviti svoju odluku“, kaže on.

„Ovakav način razvoda braka je zabranjen,“ dodaje Kholikov.

„Ovo je pogrešan i nepošten način koji ugrožava prava žena i djece,“ rekao je Umarali Nazarzoda, dekan tadžikistanskog Islamskog univerziteta.

Na stotine sms razvoda


On je pozvao narod da poštuje porodične vrijednosti i da spriječi raspad brakova.

Umarali Nazarzoda, dekan tadžikistanskog Islamskog univerziteta, 11. april 2011.
Međutim, ukoliko je razvod doista neophodan, muškarac treba da postupi dostojanstveno, rekao je ovaj islamski učenjak.

Prema navodima lokalnih odvjetnika, sms razvodi su ostavljali žene i djecu bez ikakve financijske pomoći jer žena nije mogla ući u trag suprugu koji radi u Rusiji.

Većina radnika imigranata radi na neformalnim, sezonskim poslovima bez ugovora kao što su naprimjer građevinski radovi. Osim toga, mnogi od njih nemaju zvaničnu adresu u Rusiji.

Nema zvaničnih podataka o broju sms razvoda u Tadžikistanu, ali lokalni mediji navode stotine slučajeva.
XS
SM
MD
LG