Dostupni linkovi

Fatah i Hamas potpisali sporazum o pomirenju


Palestinski predsjednik Mahmud Abas (L) razgovara sa vođom Hamasa Kaledom Mišalom u Kairu za vrijeme ceremonije potpisivanja sporazuma o pomirenju u Kairu, 4. maja 2011. godine
Palestinski predsjednik Mahmud Abas (L) razgovara sa vođom Hamasa Kaledom Mišalom u Kairu za vrijeme ceremonije potpisivanja sporazuma o pomirenju u Kairu, 4. maja 2011. godine
Vođe glavnih palestinskih frakcija, sekularističkog Fataha i islamističkog Hamasa, potpisali su u srijedu u Kairu sporazum o okončanju četevrogodišnjeg sukoba, koji je izraleski premijer Benjamin Netanjahu nazvao veliki udarcem za mir na Bliskom istoku.

Dvije frakcije će stvoriti prelaznu vladu a nakon godinu dana će biti održani opšti izbori. Zapadne zemlje se još uvijek nisu izjasnile da li će sarađivati sa novom vladom.

Palestinski predsjednik i vođa Fataha Mahmud Abas, koji kontroliše dijelove Zapadne obale, je rekao da su Palestinci odlučili "da zauvijek okrenu crnu stranicu podjele", potpisujući sporazum koji je postignut zahvaljujući novom egipatskom političkom vođstvu.
Palestinski predsjednik Abas: Sigurni smo da ćemo uspjeti samo ako smo ujedinjeni


Abas i lider Hamasa Kaled Mešal se nisu sreli od kada je Fatah izbačen iz Gaze 2007. godine nakon što je Hamas pobijedio na izborima godinu dana prije. Nedavni val popularnih ustanaka protiv autoritarnih režima u arapskom svijetu je dao svježi poticaj nastojanjima da se postigne palestinski sporazum.

Slijedeći primjere iz Tunisa, Egipta i drugih muslimanskih zemlaja, Palestinci su proteklih mjeseci protestovali tražeći političko jedinstvo, što je nedvojbeno uticalo na vođe Fatah i Hamasa.

"Sigurni smo da ćemo uspjeti samo ako smo ujedinjeni...Pomirenje otvara put ne samo ka doveođenju u red naše kuće već i ka pravednom miru," rekao je Abas.

On je dodao da Izrael sada mora "birati između naselja i mira".

Suspenzija sredstava

Mešal je rekao da se islamistička grupa želi uspostavu nezavisne i suverene palestinske države.

Palestinci u Gazi slave potpisivanje sporazuma između Fataha i Hamasa, 4. maj 2011. godine
"Naš cilj je uspostava slobodne i potpuno suverene palestinske države na teritoriji Gaze i Zapadne obale, čiji će glavni grad biti Jeruzalem, bez ikakvih naseljenika, bez puštanja ijednog centimetra naše teritorije i bez odricanja prava na povratak (palestinskih izbjeglica),"
rekao je vođa Hamasa.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i Robert Serry, specijalni koordinator UN za Bliski Istok, egipatski ministar vanjskih poslova Nabil al-Arabi i šef Arapske lige Amr Musa.

Analitičari smatraju da je potpisivanje sporazuma prvi znak toga kako političke promjene u arapskom svijetu mogu uticati na dinamiku izraelsko-palestinskog konflikta i ojačati palestinske pregovatračke pozicije.

Prvi korak nakon potpisivanja je uspostavljanje ekspertske vlade, u kojoj neće biti predstavmika Fataha i Hamasa, koja će stvoriti uslove za nove izbore.

Fatah i Hamas se još nisu dogovorili oko nekih važnih pitanja, kao što su priznavanje Izraela i podjela odgovornost za sigurnost u Gazi i na Zapadnoj obali.

Sporazum je naljutio Netanjahua, koji je rekao da Fatah mora birati između mira sa Izraelom i Hamasa.

"Ono što se desilo danas je veliki udarac za mir i velika pobjeda terorizma," on je izjavio tokom službene posjete Londonu.

Izrael je suspendovao povrat poreznih prihoda za Zapadnu obalu i rekao da će transfer novca biti nastavljen kada budu pružene garancije da novac ne ide za finansiranje Hamasa.

Kvartet međunarodnih medijatora -- Sjedinjene države, Evropska unija, Ujedinjene nacije i Rusija -- su zatijevali da se Hamas odrekne nasilja i prizna pravo Izreal na postojanje.
XS
SM
MD
LG