Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Falcon 9 uspješno lansirana i prizemljena


Američka kompanija SpaceX uspješno je izvela misiju opskrbe Međunarodne svemirske stanice, koja je podrazumijevala lansiranje rakete Falcon 9 i njeno sigurno spuštanje na Zemlju u maniru vertikalnog slijetanja.

Nakon što je pokušaj lansiranja odgođen iz predostrožnosti zbog problema tehničke prirode, uspješno je izvedena misija koja je podrazumijevala dostavu tereta za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Raketa Falcon 9 koja je korištena kao glavni pogon za kapsulu Dragon vratila se uspješno na površinu Zemlje u već provjereno efektinvom maniru vertikalnog slijetanja.

Falcon 9 je uzletio sa platforme LC-39A u Kennedy Space Centeru sa koje je 1969. godine poletjela raketa Saturn V noseći modul Eagle koji je na Mjesec odveo Neila Armstronga i Buzza Aldrina.

Količina tereta namijenjenog ISS-u je oko 2,5 tone, a pored hrane, pića i instrumenata, u dostavnom paketu nalazi se i smrtonosna bakterija koju će astronauti izučavati kako bi bolje shvatili utjecaj umanjene gravitacije na opasne mikroorganizme.

Današnja misija SpaceX je deseta od ukupno 20 dostavnih letova koji su ugovoreni za Međunarodnu svemirsku stanicu.

XS
SM
MD
LG