Dostupni linkovi

EU namjerava zaštititi korisnike društvenih mreža


Karikatura osnivača Facebooka Marka Zuckerberga
Karikatura osnivača Facebooka Marka Zuckerberga
Društvene mreže poput Facebooka i pretraživači, kao što je Google, suočit će se sa tužbom ukoliko ne ispoštuju zakone koje Evropska unija planira uvesti u vezi sa zaštitom podataka korisnika interneta, istrakla je Viviane Reding, potpredsjednica Evropske komisije i povjerenica EK za pravdu, temeljna prava i građanstvo.

Evropska unija razmatra uvođenje zakona prema kojem će korisnici interneta moći zatražiti da svi njihovi podaci i sve što su postavaljali na web-stranice bude zauvijek obrisano.

Reding je još ranije najavila reviziju direktive o zaštiti podataka iz 1995. godine i izgleda da namjerava uskoro sprovesti svoj plan. Ona je nekoliko puta isticala da je nezadovoljna postavkama privatnosti na društvenoj mreži Facebook, te je navodila kako želi da svi podaci korisnika interneta budu zaštićeni, pogotovo podaci maloljetnih osoba.
Ilustracija

U govoru u Evropskom parlamentu Redingova je između ostalog istakla: "Facebook, kompanija sa sjedištem u SAD-u koja ima nekoliko miliona aktivnih korisnika u Evropi mora poštovati zakone Evropske unije."

Prijedlozi EU javnosti će biti prezentirani na proljeće, a cilj je natjerati Facebook, ostale društvene mreže, pretraživače i stranice koje prikupljaju podatke korisnika da poboljšaju postavke sigurnosti i da omoguće korisnicima da sami kontrolišu svoje podatke.

Zaštita korisnika


Nakon što novi zakon bude donesen korisnici će moći tužiti stranice ukoliko smatraju da neovlašteno koriste i obrađuju njihove podatke, a također svaki korisnik će imati pravo da zatraži da njegovi podaci zauvijek budu izbrisani iz arhiva web-stranica.
Reding: Moramo zakone dopuniti kako bismo se mogli suočiti s izazovima nove tehnologije i globalizacije.

Iako je EU više puta isticala da stranice čiji serveri nisu u Evropi ne poštuju zakone EU-a, Facebook tvrdi da oni rade u skladu sa zakonom o zaštiti podataka koji je donesen 1995. godine.

EU smatra da će se na ovaj način zaštititi korisnici, a i imat će manje problema pri zapošljavanju, jer poslodavac neće moći "baš sve" o njima "proguglati".

Iz EU- su naveli da će se web-stranice suočiti sa sankcijama ukoliko ne budu poštovale zakone, kada oni stupe na snagu.

"Zaštita privatnih podataka je temeljno pravo. Da bi se zajamčilo to pravo moramo raditi na zakonima o zaštiti podataka. Moramo zakone dopuniti kako bismo se mogli suočiti s izazovima nove tehnologije i globalizacije"
, naglasila je Reding, prenosi Daily Telegraph.

Novi zakoni bit će predstavljeni najdalje do juna, a da bi stupili na snagu moraju ih odobriti vlade EU i parlament EU.
XS
SM
MD
LG