Dostupni linkovi

Facebook i teorije zavere


Osnivač i glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg.
Osnivač i glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg.

Nakon što se našao na udaru kritika zbog skandala sa korišćenjem podataka korisnika društvenih mreža tokom američke predsedničke trke, Facebook potresa novi skandal izazvan angažovanjem konsultantske kuće da napadne kritičare optužbama koje šire pobornici teorija zavere.

Mediji se pitaju do koje mere doseže kontrola Marka Zukerberga (Mark Zuckerberg) i da li je moguće pozvati ga na odgovornost.

Priznaje o angažovanju kompanije

Odlazeći šef komunikacija i javne politike Facebooka preuzeo je krivicu za angažovanje konsultantske kompanije za istraživanje i distribuciju negativnih priča o kritičarima Facebooka, uključujući njihovo povezivanje sa liberalnim filantropom Džordžom Sorošom (George Soros), piše Politiko (Politico).

Objava na blogu Eliota Šrejdža (Elliota Schragea), pojavila se uoči praznika Dana zahvalnosti, čini se sa namerom oslobađanja glavnog izvršnog direktora Facebooka i glavne operativke Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) za odgovornost za lobističku kampanju koja je podstakla optužbe da Facebook potiče antisemitske teorije zavere.

New York Times objavio je prošle nedelje da je Facebook, pod pritiskom izveštaja o ruskim izbornim uplitanjima na njihovoj platformi, angažovao konsultantsku kuću "Definers Public Affairs“ povezanu sa republikancima, koja između ostalog nastoji da poveže anti-Facebook grupe sa Fondacijom otvoreno društvo koju podržava Soroš.

Šrejdž je rekao kako je Facebook angažovao kompaniju Definers nakon izbora predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) kako bi proširio svoje odnose u Washingtonu usred "sve većeg pritiska konkurenata u tehnološkim, telekomunikacionim i medijskim kompanijama koje žele da vlada upravlja nama".

Sandberg je poručila kako Facebook zauzima čvrst stav protiv mržnje.

"Ideja da je naš rad interpretiran kao antisemitski za mene je odvratna - i duboko lična", rekla je.

Soroš na meti Facebooka

CNN prenosi ocenu Partrika Gaspara (Patrick Gaspard), predsednika Fondacije za otvoreno društvo, koju je osnovao Soroš, koji je u tweetu napisao:

"I tako Facebook odlučuje da ispusti ćurku na Dan zahvalnosti, uz priznanje da je Definersu rukovodstvo dalo zadatak da cilja i blate Džordža Soroša jer je javno kritikovao njihov nekontrolisani poslovni model. Žao mi je, ali za to je potreban nezavisni, kongresni nadzor."

U tekstu se navodi i da su online kritike Soroša ponekad eksplicitno antisemitske.

"Neke od povratnih reakcija koje su pratili izveštaj Njujork Tajmsa o angažovanju "Definers Public Affairs" od strane Facebooka došle su od kritičara koji su sugerisali da se Facebook bavio tzv. politikom prikrivene poruke."

Na kraju se podseća da je kompanija Definers saopštila prošle nedelje da je ponosna što je partner sa Facebookom.

"Dokument koji se spominje u priči Timesa o potencijalnim izvorima finansiranja organizacije Facebooka bio je u potpunosti činjeničan i zasnovan na javnim zapisima, uključujući i javne izjave jednog od njihovih organizatora o finansiranju iz Soroševih fondova."

"Facebook nije pouzdan u tome da sam sebe može da reguliše“

Urednici Njujork Tajmsa (New York Times) ocenjuju da pitanja koja ostaju bez odgovora je koliko je Facebook znao o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine.

"Odgovori na ta pitanja rastu i u veličini i ozbiljnosti, pošto širina napora da se postigne demokratski proces postaje sve očiglednija. U februaru je specijalni advokat Robert Muler (Robert Mueller) podigao optužnicu protiv zloglasne ruske farme trolova, Agencije za internet istraživanje. U julu je Muler podigao optužnicu protiv 12 ruskih obaveštajnih službenika zbog njihovih uloga u hakovanju kompjutera Demokratskog nacionalnog komiteta i onih iz predsedničke kampanje Hilari Klinton (Hilary Clinton).

Urednici NYT ocenjuju da Facebook umesto da pristupi svojoj građanskoj dužnosti, on se bavi kontrolom štete.

"Džoel Kaplan (Joel Kaplan), potpredsednik kompanije za globalnu javnu politiku, protivio se javnom širenju unutrašnjih zaključaka jer bi to uvredilo konzervativce. Kompanija je takođe odlučila da ojača svoje veze sa kompanijom "Definers Public Affairs", konsultantskom firmom koju su osnovali republikanski politički operativci, koja je potom pokušala da diskredituje protivnike Facebook-a, povezujući ih sa Džordžom Soršom, bogatim liberalnim donatorom koji je često predmet teorije zavere.“

NYT ocenjuje i da Facebook nije jedina tehnološka kompanija koja zahteva regulatorni nadzor, kao i da je značajan nadzor tehnološke industrije od strane izvršne vlasti jednako odsutan.

"Zbog toga Predstavnički dom koji treba da se uspostavi, i koji će biti u demokratskim rukama, to treba da postavi kao priroritet. Ako Dom želi da utvrdi dnevni red za naredne dve godine, Facebook bi trebalo da bude pri vrhu.“

Zakerbergova kontrola Facebooka je skoro apsolutna

Ovo je ocena Gardijanove (The Guardian) novinarke Đulije Keri Vong (Julia Carrie Wong) koja postavlja pitanje ko će utvrditi njegovu odgovornost?

Glavni izvršni direktor Facebooka se u intervjuu za CNN složio da njegova moć treba biti proverena, ali on nema planove da se sam ograniči.

Zbog toga je bilo gotovo ohrabrujuće kada je CNN-ova Lori Segal (Laurie Segall) ​u intervjuu objavljenom u utorak upitala Zakerberga: "Ne bi li vaša moć trebala da bude kontrolisana?"

Gardijan piše kako je Zakerberg umesto da govori o ograničenju vlastite snage, govorio o njegovom predlogu za "nezavisno telo" koje bi služilo kao neka vrsta žalbenog suda za korisnike Facebooka koji žele podneti žalbu na uklanjanje sadržaja na Facebooku, dodajući kako u slučaju da poželi da poništi odluke nezavisnog tela, to neće biti u mogućnosti.

"Sama ideja da je uklanjanje sadržaja aspekt Facebooka koji najviše zahteva nezavisno upravljanje u najboljem slučaju je upitan. Zakerbergovo priznanje da su neka pitanja, poput slobodnog izražavanja i poštenih izbora, prevelika da bi na svojoj vlastitoj odluci utvrdila temeljnu istinu da Facebook u potpunosti nije uspeo preuzeti odgovornost za "pitanja" koja kontroliše: a to je vlastiti posao.

To se neće dogoditi dobrovoljno. Što znači da dok prave demokratske vlade ne preduzmu mere, ostaćemo u Zakerbergovoj 'zajednici', pod autokratom koji se pretvara da je predsednik."

Poruka za moderni svet

Evo jednostavne želje od četiri slova za Dan Zahvalnosti 2018., dan kada većina nas napravi pauzu od zamučenih, vrtoglavih brzina Interneta: (slow) usporimo, piše Dejvid Ignacijus (David Ignatius) za Vašington Post i dodaje:

"Naš hiper-brz svet postao je destruktivan. To možemo da vidimo u trenutnim uraganima besa koji pomeraju našu politiku; u opsesiji ekranima u svakom liftu, restoranu i javnom mestu; u manipulaciji sajberprostora od strane loših vlada i ljudi."

Autor dodaje da umesto da stvori novi regulatorni sistem za Facebook (kao što Kongres raspravlja), možda bi bilo pametnije tretirati ove društvene medije kao izdavače sadržaja - i primeniti iste, dobro uspostavljene pravne standarde (uključujući zakone o kleveti za bezobzirne komentare ) koji se odnose na bilo koje druge izdavače.

"Ova tranzicija - od platforme do izdavača - treba da bude pažljivo sprovedena, a ne u žaru anti-Facebook agitacije. U međuvremenu, usporite...

Vladina regulacija društvenih medija me plaši, iskreno. Ne bih želeo da mi ovaj predsednik ili ovaj Kongres govori kako mogu da dođem do informacija...

Blago doba interneta je očigledno, ali to sve više predstavlja pretnju za demokratiju i slobodu. Razmislite o suprotnom leku: Sporo je dobro.“

XS
SM
MD
LG