Dostupni linkovi

Zviždačica Frances Haugen kritikovala preimenovanje Facebooka u Meta


Frances Haugen govori na otvaranju Web Summit konferencije u Lisabonu, 1. novembar 2021.

Zviždačica Frances Haugen oštro je kritikovala Facebookovo rebrendiranje u "Meta", optužujući kompaniju da ponovno daje prednost širenju i rastu u odnosu na sigurnost ljudi.

Bivša zaposlenica Facebooka koja je objavila ogroman broj internih dokumenata kompanije, što je izazvalo kritike giganta društvenih mreža, takođe je pozvala njegovog predsjednika i izvršnog direktora Marka Zuckerberga da da ostavku.

Govoreći na tehnološkoj konferenciji Web Summit u Lisabonu, 1. novembra, Haugen je rekla da je "nesavjesno" da Facebook na sav glas govori o svojim ambicijama da razvije "metaverzum" - verziju interneta za virtualnu stvarnost - umjesto da se skoncentriše na rješavanje postojećih problema.

"Facebook uvijek iznova bira širenje na nova područja umjesto da se drži onoga što su već učinili", rekla je publici od nekoliko desetina hiljada u glavnom gradu Portugala.

"Umjesto da ulažu u osiguravanje minimalne sigurnosti njihovih platformi, spremaju se da angažuju 10.000 inženjera u videoigre."

Facebook je krajem oktobra najavio da će tokom narednih pet godina zaposliti 10.000 novih radnika u Evropi s namjerom da izgradi metaverzum, koji bi koristio virtualnu stvarnost kako bi iskustvo na internetu - razgovor s prijateljem ili odlazak na koncert - omogućilo osjećaj virtualne stvarnosti i susreta licem u lice.

Kompanija je 28. oktobra objavila da mijenja ime Facebookove matične kompanije u "Meta" kako bi signalizirala promjenu razvojnog fokusa.

Kritičari su rebrendiranje okarakterisali kao pokušaj da se odvrati pažnja s gomile negativnih otkrića iz dokumenata koji su procurili zahvaljujući zviždačici Frances Haugen.

"Facebook papiri" pokazuju da je menadžment kompanije znao za potencijalnu štetu koju platforma za društvene medije nanosi na mnogim poljima, uključujući nekontrolisano širenje govora mržnje u zemljama u razvoju, kao i uticaj Instagrama na mentalno zdravlje tinejdžera.

Haugen je optužila Facebook da ignoriše zabrinutost vlastitih zaposlenika zbog trčanja za profitom.

Upitana da li bi Zuckerberg trebao da odstupiti, rekla je: "Mislim da bi Facebook bio jači s nekim ko je spreman da se fokusira se na sigurnost."

"Nije loša osoba što je pogriješio, ali je neprihvatljivo da nastavite da činite iste loše greške nakon što što ih postanete svjesni."

Haugen je posljednjih sedmica svjedočila pred američkim i britanskim zakonodavcima, ali Web Summit u Lisabonu bio je njeno prvo pojavljivanje pred širom javnosti.

Koncept metaverzuma je tema brojnih događanja na ovogodišnjem Web Summitu, koji traje do 4. novembra.

Izvor: AFP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG