Dostupni linkovi

Facebook imenovao lokalnog predstavnika u Turskoj


Facebook, ilustracija

Facebook je počeo proces imenovanja pravnog predstavnika u Turskoj kako bi se uskladili sa kontroverznim zakonom o društvenim mrežama koji je Ankara usvojila u julu prošle godine, prenosi AP.

Zakon traži od kompanija kao što su Facebook i Twitter da imenuju svoje predstavnike koji će se baviti žalbama na sadržaj objavljen na tim platformama.

Ako odbiju, prijete im kazne i mogućnost da im bude smanjena brzina interneta.

"Ova odluka ne mijenja Facebookove standarde, niti globalni postupak za preispitivanje vladinih zahtjeva, a ako budemo suočeni sa bilo kakvim pritiskom povući ćemo predstavnika", navodi se u saopštenju ove komapanije.

Prema zakonu, lokalni predstavnik kompanija za društvene mreže imao bi zadatak da odgovara na pojedinačne zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji krši privatnost i lična prava u roku od 48 sati ili da saopšti razlog za odbijanje.

Kompanija će biti smatrana odgovornom za štetu ako se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 sata.

Zakon nalaže i da se podaci o društvenim mrežama čuvaju u Turskoj, što izaziva zabrinutost u zemlji u kojoj vlada ima iskustva sa ograničavanjem slobode govora, dodaje AP.

Turske vlasti kaznile su Facebook sa najmanje 40 miliona turskih lira (5,3 miliona dolara) prošle godine zbog nepoštivanja zahtjeva za imenovanjem predstavnika.

Zabrana oglašavanja za kompanije koje nisu imenovale prestavnika stupa na snagu u utorak, 19. januara.

Facebook se tako pridružuje LinkedInu, YouTubeu, TikToku, Dailymotionu i ruskom VKontakteu koje također imenuju svoje predstavnike u Turskoj.

Grupe za zaštitu prava saopštile su da će odluka međunarodnih tehnoloških kompanija da se povinuju turskom pritisku i imenuju predstavnike dovesti do cenzure i kršenja prava na privatnost i pristup informacijama.

Milena Buyum iz Amnesty Internationala u Turskoj objavila je na Twitteru da zakon podriva slobodu izražavanja na toj mreži u zemlji u kojoj su nezavisni mediji već ugašeni.

"Posljedice popuštanja po ljudska prava su ogromne: kompanije neće moći izbjeći zahtjeve za proizvoljno blokiranje / zabranu sadržaja i mogle bi biti prisiljene da daju korisničke podatke", navela je.

XS
SM
MD
LG