Dostupni linkovi

Facebook bi mogao zabraniti dijeljenje sadržaja u Australiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Facebook prijeti da će onemogućiti svojim korisnicima u Australiji da dijele vijesti na svojim profilima ukoliko novi zakon prema kojem bi ova kompanija lokalnim medijima morala da plati za dijeljenje njihovih sadržaje, stupi na snagu.

Regulatori žele da velike tehnološke kompanije poput Googlea i Facebooka, koji je ujedno vlasnik i Instagrama i Whatsapp aplikacija, plaćaju za sadržaj medijskih kuća koji se dijeli na njihovim platformama.

Prošli mjesec iz Googlea je stiglo upozorenje korisnicima da bi usluge pretraživanja ove kompanije mogle biti “dramatično gore” kao rezultat ovog zakona, piše BBC.

Prema pomno praćenoj australskoj reformi interneta, ova zemlja će postati prva koja će “natjerati” velike kompanije da plaćaju za sadržaj lokalnih medija na osnovu sistema naknada.

"Ne odgovaramo na prijetnje"

“Pod pretpostavkom da ovaj nacrt zakona postane zakon mi ćemo nevoljko prestati dopuštati izdavačima i korisnicima u Australiji da dijele lokalne i međunarodne vijesti na Facebooku i Instagramu”, rekao je izvršni direktor Facebooka u Australiji Will Easton.

“Ovo nije naš prvi izbor - ovo je naš posljednji izbor. Ovo je jedini način da se zaštitimo od ishoda koji prkosi logici i koji će naštetiti, a ne pomoći, dugoročnoj održivosti australskog medijskog sektora”, dodao je Easton.

Međutim, regulatori smatraju da je ovaj potrez neophodan kako bi se izjednačili uslovi za medijske kuće u Australiji.

Od januara 2019. godine više od 200 redakcija širom zemlje smanjilo je opseg svojih usluga, ili su privremeno ili trajno zatvorili svoje poslove, podaci su australskog Projekta mapiranja redakcija, prenosi CNN.

Ministar finansija Australije Josh Frydenberg izjavio je u utorak (1. septembra) da je predloženi zakon u nacionalnom interesu i da će stvoriti održiviju lokalnu medijsku industriju u kojoj se plaća za originalni sadržaj.

“Ne odgovaramo na prijetnje odakle god dolazile”, rekao je Frydenberg za Reuters.

Predsjedavajući australske Komisije za konkurenciju i potrošače Rod Sims, koji nadgleda predloženi zakon, kaže da je reakcija Facebooka “neblagovremena i pogrešno zamišljena” te da prijedlog “jednostavno ima za cilj uvođenje pravednosti i transparentnosti odnosa Googlea i Facebooka sa medijima u ovoj zemlji", prenosi Reuters.

Izvršna direktorica Free TV Australia Bridget Fair kaže da Facebookov plan djeluje kao “maltretiranje” korisnika te da bi ove američke kompanije “uradile sve kako bi izbjegli pošteno plaćanje za medijski sadržaj”.

Predloženi zakon je “jedini razuman način za ujednačavanje moći Facebooka, Googlea i australskih medijskih kompanija”, navodi dalje Fair.

Za sada Facebook i Google su jedine tehnološke kompanije koje bi bile predmetom novog zakona, ali regulatori navode da bi i druge platforme mogle biti naknadno podložne novim pravilima.

Prijedlog zakona je tokom prošlog mjeseca prošao fazu javnih konsultacija, a očekuje se da će biti završen i predstavljen parlamentu koji će glasati o njegovom mogućem odobravanju.

XS
SM
MD
LG