Dostupni linkovi

Exit počinje uz Pet shop boys i vizuelni spektakl


Novi Sad, plakati Exita
Novi Sad, plakati Exita

U Novom Sadu u četvrtak počinje Exit festival. Ovaj muzički događaj je i ove godine privukao više hiljada posetilaca iz evropskih ali i prekookeanskih zemalja. Noć će otvoriti britanski sastav Pet shop boys.

Petrovaradinska tvrđava u četvrtak uveče otvara kapije pred publikom 15. Exit festivala. Na ovogodišnjem programu festivala su, osim poznatih imena današnje muzičke scene, i kultne muzičke grupe ali i pevači kao što je Gloria Gaynor.

Na otvaranju, na mejn stejdžu festivala koji može da primi približno 25 hiljada ljudi, sviraće britanski sastav Pet shop boys. Ova grupa je do sada prodala više od 50 miliona albuma širom sveta a njihov dvanaesti album pod imenom "Electric" objavljen je prošle godine.

Oni su pripremili veliki muzički i vizuelni spektakl, kaže za Radio Slobodna Evropa portparolka festivala Jelena Galetin.

Jelena Galetin
Jelena Galetin

„Ceremonija otvaranja uz Pet shop boys i pravi vizuelni spektakl. Naime, vizuelne efekte za ovaj britanski sastav projektovala je Es Devlin, umetnica koja je radila i na zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu. Ona radi i sa drugim poznatim ličnostima kao što su pevači Shakira i Kanye West. Biće pravi mjuzikl na sceni: kostimi, laseri i drugi prateći elementi“, kaže Galetin.

Na programu Exita ove godine je i britanski sastav Rudimental, engleski muzičar Daimon Albarn, koji je poznat i po tome da je jedan od osnivača virtuelne grupe Gorillaz, kao i američki producent elektronske muzike Skrillex i predstavnici sythpop muzičkog pravca iz Ujedinjenog Kraljevstva, grupa Hurts.

Oko 40 hiljada ljudi iz vise od 60 država je ove godine obezbedilo svoje ulaznice za Exit. Pitali smo neke od njih zašto su odlučili da posete baš ovaj muzički festival:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Direktan link

Većina njih je smeštena u festivalskom kampu gde su organizatori obezbedili sanitarne čvorove kao i stalni lekarski nadzor, kaže portparolka kampa Miljena Vučković.

Exit kamp
Exit kamp

“Kamperima su na raspolaganju tuševi sa toplom vodom, sanitarni čvorovi, umivaonici. Pored infrastrukture dvadeset i četiri sata dežura hitna pomoć, vatrogasci, policija i Crveni krst. U kampu smo obezbedili i muzičke i edukativne sadržaje posetiocima u saradnji sa nevladinim sektorom i sa sponzorima”, objašnjava Vučković.

Exit je ove godine doveo više od 400 izvođača na gotovo 20 festivalskih bina.

Ove godine ponovo radi festivalski bioskop. Vodeći regionalni filmski festivali, Kustendorf, Sarajevo Film Festival, Sofia International Film Fesival, Motovun i Cinema City, predstaviće svoj program tokom četiri dana trajanja festivala u najmodernijem Exit bioskopu, kao deo koncepta okupljanja kreativne industrije.

Na festivalu će i ove godine, umesto novca, biti korišćene kartice za plaćanje, a Exit nudi i mobilne aplikacije za lakše snalaženje.

Petnaesti Exit festival traje od 10. do 13. Juna a zabava se zatim nastavlja na plaži Jaz u Budvi od 15. do 17. jula.

XS
SM
MD
LG