Dostupni linkovi

Ekološki EXIT


Posetioci Exita: U kampu lepše nego u stanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Posetioci Exita: U kampu lepše nego u stanu

Mehmet Ali je stigao iz Turske u Novi Sad. Smestio se u kamp muzičkog festivala Exit na obali Dunava. Sve mu je pri ruci i ne smeta mu visoka temperatura koja se u julskim danima u glavnom gradu Vojvodine, podiže preko 35 stepeni. Kada je previše toplo, može da se okupa, podvlači sagovornik Radija Slobodna Evropa (RSE).

„Mislim da je dobro mesto za kampovanje, ima hlada i nema previše sunca“, kaže Mehmet Ali, potpuno spreman za prvu festivalsku noć i nastup čuvenog britanskog benda, jednog od najpoznatijih ovogodišnjeg Exit-a, „The Cure“.

Muzički festival Exit otvara svoje kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi po devetnaesti put. Tokom četiri dana trajanja očekuje se skoro hiljadu izvođača na četrdeset bina.

Prostor festivalskog kampa, ograđen na novosadskom Štrandu, uveliko puni. Na tom mestu će za vreme Exit festivala, pod šatorima, uz obezbeđene tuševe i sanitarne čvorove, smestiti mladi gosti Novog Sada, iz čitavog sveta.

„Oni koji žele da im boravku kampu bude produžetak žurke na festivalu, mogu da nađu različite sadržaje. Ceo dan ide muzika, obezbeđen je teren za odbojku, imamo kioske sa hranom. Poseban deo kampa je posvećen joga časovima, a obezbedili smo i psihološku podršku stanovnicima kampa“, rekla nam je predstavnica Exit tima Julija Mitrović.

Ona napominje da je Exit vilidž obezbeđen, te da osim redara, hitna pomoć dežura dvadeset i četiri sata.

Kamperi koji su među prvima zauzeli najbolje pozicije na novosadskom Štrandu uglavnom su zadovoljni.

Ljiljana iz Beča već šest godina dolazi na ovaj festival, ali prvi put je smeštaj rezervisala u kampu.

„Ovo je moj šesti Exit, a moje celo društvo boravi već godinama u kampu, oni su me iskreno da kažem nagovorili, ja nisam čovek koji kampuje inače. Čekamo kako će biti večeras“, rekla je ona.

Za Miloša Drbonjaka, koji je iz dvesta kilometara udaljenog Čačka, juče stigao u Novi Sad kamp je bolji od hotelskog smeštaja.

„Super je. Uvek dođemo dan ranije, zauzmemo mesto u hladu i bukvalno je lepše nego u stanu nekom, meni barem. Kamp je 3.000 dinara (oko 25 evra, prim. red.), prejeftino. Pet dana sam tu za te pare, džabe realno“, ističe on.

Festival u omladinskoj prestonici kulture

Festivalske kapije otvaraju se u četvrtak uveče (4. jul) nešto posle šest sati a kako je najavljeno u čast titule Omladinske prestonice Evrope, koju Novi Sad nosi tokom ove godine, prvi dan festivala nosi naziv „OPENS Day“.

Ceremonija otvaranja festivala tradicionalno je zakazana tačno u ponoć, a njen glavni motiv je “Peace on Earth, Peace with Earth” (Mir u svetu i mir sa svetom). Tokom nje će biti upućen apel za promene sa ciljem da spasi život na planeti.

Organizatori su najavili da će postarati da plastika ne zagađuje prirodu, jer će „sto posto plastike koja bude korišćena na festivalu biti reciklirana zahvaljujući posebno osmišljenom sistemu, počev od posebnih kanti za plastiku na festivalu, korišćenja specijalne opreme za odvajanje otpada koju poseduju lokalna komunalna preduzeća“.

Na festivalu će biti obezbeđene posebne kante, u koje će posetioci moći da odlože plastične ambalaže i tako učestvuju u tome da plastika ne bude jedan od zagađivača životne sredine, već ponovo vraćena u upotrebu.

Tokom četiri dana nastupiće umetnici iz celog sveta, a već nakon otvaranja, na binu će izaći belgijska superzvezda Lost Frikvesiz (Frequencies).

U petak dolaze „Chainsmokers“, di-džej Paul Kalkbrener, a tu je i domaća i regionalna podrška bendova Atheist Rap, Partibrejkers, Krešo Bengalka, Bekfleš i drugi.

Treći dan festivala rezervisan je za nastupe popularnog Solomuna, zatim „Tale of Us“, Black Serbs i drugi.

Festival će u nedelju, 7. jula zatvoriti Skepta, Jeff Mills, IAMDDB, kao i čuveni di-džej set Marka Nastića i Dejana Milićevića.

Prema procenama organizatora ove godine će u Novi Sad stići više od 60 hiljada turista iz devedeset zemalja. Ovo je, kako Exit navodi, za trideset posto više, nego lani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG