Dostupni linkovi

EXIT najbolji u Evropi


Sa dodele nagrada u Holandiji, foto: Eurosonic Noorderslag/ArturLazar
Sa dodele nagrada u Holandiji, foto: Eurosonic Noorderslag/ArturLazar
Novosadski “Exit” festival proglašen je za najbolji veliki muzički festival u 2013. godini. Nagrada je dodeljena na ceremoniji dodele Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji.

U konkurenciji sa više od 360 muzičkih događaja iz 34 države, novosadski muzički festival “Exit” dobitnik je nagrade u kategoriji najboljeg velikog muzičkog festivala u Evropi. U užoj selekciji borio se sa deset drugih muzičkih festivala, među kojima je mađarski “Sziget” i poljski “Woodstock”.

Nagradu je u Gronigenu primio strateški direktor festivala Dušan Kovačević. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da je nagrada važna za ceo Balkan.

„Nagrada je važna ne samo za Novi Sad i Vojvodinu, već i za Srbiju i ceo Balkan, jer podsetiću, posetioci festivala, pogotovo iz inostranstva, do sada su investirali u Srbiju više od 100 miliona evra. Siguran sam da će ovakva priznanja doprineti još većoj popularnosti „Exita“ u svetu“, rekao je on.

Kovačević je nakon preuzimanja nagrade zahvalio se i publici festivala.

“Neki od vas već znaju da je “Exit” festival jedinstven u svetu, jer je nastao kao studentski pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu. Verujemo da je društvena odgovornost “Exit” festivala i dalje važan razlog našeg postojanja. Zbog toga i posvećujem ovu nagradu svim vernim ljubiteljima “Exit” festivala, pogotovo onima iz Srbije i sa Balkana, kao i našem Novom Sadu, najboljem gradu na svetu, u kojem se “Exit” održava od samog početka”, naglasio je on.



Portparol festivala Srđan Marjanović kaže da je ova nagrada dokaz da “Exit” vrednuje ne samo publika već i stručna javnost.

“Ovo ima izuzetno veliku težinu iz razloga što je ovo najveće, najprestižnije takmičenje ove vrste. A posebno što je kategorija vrlo bitna. Mi smo pet godina zaredom bili nominovani za ovu nagradu i bili smo svrstani u top deset, a ovo je prvi put da smo i pobedili”, naglašava Marjanović.

Inače u glasanju, osim žirija učestvovalo je više od 620.000 ljudi iz celog sveta.

Petnaesto izdanje “Exit” festivala održaće se od 10. do 13. jula 2014. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, dok je nastavak festivala u Crnoj Gori u okviru “Sea Dance Festivala” od 15. do 17. jula na plaži Jaz, kod Budve.
XS
SM
MD
LG