Dostupni linkovi

Exit festival: Gaynor i Rudimental


Gloria Gaynor na Exitu, 2014.
Gloria Gaynor na Exitu, 2014.

Uprkos kiši koja je često padala američka pop diva Gloria Gaynor je napunila prostor ispred mejn stejdža Exit festivala. Fanovi pop muzike su u kabanicama plesali na blatnjavom terenu. Nakon nje, pred publikom se pojavio sastav Rudimental.

Pesmom "Going out of my head" pop kraljica Gloria Gaynor je otvorila svoj nastup na ovogodišnjem Exitu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kiša koja je na početku koncerta padala ipak nije pokvarila raspoloženje fanova koji su plesali i zajedno pevali najveće hitove 67-godišnje pevačice. Ona je upitala publiku da li je za žurku, na šta joj je publika odgovorila vriskom.

Gaynor je redala njene najpoznatije hitove, kao što je "I am what i am", "Killing me softly" i "Can't take my eyes of you". Svoj nastup je zatvorila pesmom "I will survive".

Raskošni, prepoznatljivi glas poznate pevačice i ujedno jedan od najvažnijih ženskih vokala svih vremena već gotovo četiri decenije dominira na svetskoj muzičkoj sceni, još od momenta kad je njena verzija "Never Can Say Goodbye" 1975. dostigla prvo mesto tek osnovane Bilbordove liste disko hitova.

Gloria Gaynor na Exitu, 11. jul 2014.
Gloria Gaynor na Exitu, 11. jul 2014.

Najveći hit legendarne dive, "I Will Survive", i nakon 35 godina i dalje važi za jednu od najvećih pesama svih vremena i nezvanična je himna ženske emancipacije. Zahvaljujući ovoj pesmi, Gloria Gaynor je jedina dobitnica Gremi nagrade za "Najbolju disko ploču" u istoriji ovog priznanja. Pesma je dostigla prvo mesto američke "Bilbord hot 100" liste u dva navrata i obrađena je više od 200 puta.

Septembra 2005. godine američka pevačica i njen najveći hit "I Will Survive" primljeni su u "Disko kuću slavnih", a jedan od najznačajnijih muzičkih programa VH1 odao je priznanje ovoj vanserijskoj umetnici stavivši ovu pesmu na prvo mesto liste "100 najboljih dens izdanja svih vremena".

Pre dve godine, "I Will Survive" uvrštena je kao jedna od svega 25 pesama primljenih u Gremi kuću slavnih. Singl "I Am What I Am", koji je dostigao top 10 Bilbordove liste disko hitova, pozicionirao je Gloriju kao uticajnu gej ikonu i zakucao njen muzički status.

Tokom devedesetih, disko diva uplovila je u glumačke vode, i zapaženim rolama u veoma popularnim serijama "That 70’s Show" i "Ally McBeal", dodatno pokazala raskošnost svog talenta, apsolutno briljirajući i na Brodveju u mjuziklu: "Smokey Joe's Café".

Nakon nje u petak u ponoć se pred publikom pojavio britanski sastav Rudimental.

Ovaj energični kolektiv eksplodirao je iz londonskog andergraunda na sam vrh britanske i evropske muzičke scene, osvojivši srca publike svojim beskompromisnim pristupom koji ne pristaje na rigidne klasifikacije žanra.

Rudimental se našao na prvom mestu jedne od najvažnijih svetskih muzičkih top lista - UK Top Chart pesmom "Waiting All Night" aprila 2013., ostavivši iza sebe i čuveni "Daft Punk".

Dve sedmice kasnije, njihov album "Home" debitovao je na prvom mestu liste UK Albums Chart.

Ona je pre svog nastupa rekla da mnogo ceni rad Exita na približavanju nacija ne samo na ovom festivalu već i cele godine.

Da je najbolja reklama festivala upravo prijateljska preporuka potvrdili su nam i posetioci Exita sa kojima smo razgovarali.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

Osim dobre muzike posetiocima Exita je privlačna i lokalna kuhinja.

Posetioci Exita 2014.
Posetioci Exita 2014.

"Oni su oduševljeni nacionalnom kuhinjom i vojvođanskom hranom, uglavnom biraju domaća jela. Mi im nudimo hranu po tradicionalnim receptima, tu su i jela sa roštilja koja su takođe vrlo popularna. Mi smo generalno zadovoljni brojem turista u našem lokalu, uprkos kiši, čini nam se da je posećenost i veća nego što je bila prošle godine", kaže Marko Dželatović, menadžer jednog lokalnog restorana.

Iako mnogi restorani i klubovi nude razne popuste i akcije egzitašima, u petak uveče je najtraženija bila kabanica, za koju su ulični prodavci tražili čak četiri evra.

XS
SM
MD
LG