Dostupni linkovi

Inflacija u evrozoni 3,4 odsto zbog poskupljenja energenata


Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, uglavnom podstaknuta skokom cena energije, objavila je statistička kancelarija EU Evrostat.

To je najveća stopa u poslednjih 13 godina. Poslednji put godišnja inflacija bila je ovolika u septembru 2008. godine.

Ovo povećanje je nastavak trenda viđenog poslednjih meseci u rastu cena zbog čega raste zabrinutost u EU, navodi DPA.

U avgustu je godišnja stopa inflacije u 19 zemalja koje koriste evro bila tri odsto, navodi se u saopštenju za javnost Eurostata.

Cene energije u septembru su porasle za 17,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, u poređenju sa 15,4 odsto u avgustu, navodi isti izvor.

Ministri EU, zvaničnici Evropske komisije i Evropski parlament trebalo bi sledeće sedmice da razgovaraju o načinima za ublažavanje povećanja cena. Lideri EU raspravljaće o tom pitanju na samitu 21. i 22. oktobra.

Veleprodajne cene prirodnog gasa mesecima rastu, a cena električne energije je takođe značajno porasla i potrošači to osećaju u mnogim zemljama.

Strahuje se da bi rastuće cene mogle dovesti do reakcije protiv plana EU da se u narednim godinama okrene ka obnovljivoj energiji.

Mnoge članice, uključujući Španiju, pozivaju na zajedničke akcije na nivou EU kako bi se obuzdalo povećanje cena.

Ova stopa je znatno iznad novog godišnjeg cilja inflacije Evropske centralne banke od dva odsto.

Analitičari predviđaju da će inflacija dostići vrhunac od oko četiri odsto u poslednja tri meseca ove godine, da bi se krajem sledeće godine spustila na ispod jedan odsto, navodi DPA.

XS
SM
MD
LG